I dag förlorar hon makten

Publicerad:
Uppdaterad:

Nu har invandringsfientliga Dansk folkeparti alla emot sig

KÖPENHAMN. I sex år har Pia Kjærsgaard varit en tung maktfaktor i folketinget.

Men efter dagens val kan det vara slut med det.

Flera partier har gått till val på att få bort Dansk folkeparti.

– Det är odemokratiskt. Väljarna borde få avgöra hur folketinget ska se ut, säger hon.

Skicka alla kriminella invandrare till en öde ö. Obligatorisk morgonpsalm i skolorna och mer debatt om ”danska värden”.

Dansk folkepartis ess i slutspurten på valrörelsen visar att de inte tänker vika en tum från sin invandringskritiska linje.

Men Pia Kjærsgaard kan vara på väg att förlora sitt stora inflytande i dansk politik.

Ger sig inte utan strid

Ända sedan 2001 har den borgerliga regeringen varit beroende av Dansk folkeparti som stödparti, men efter dagens val blir sannolikt även nykomlingen Ny alliance stödparti till regeringen. Ett parti som gått till val på en humanare invandringspolitik. Dessutom har statsminister Anders Fogh Rasmussen sagt att även han vill ha ett mänskligare regelverk.

Men Pia Kjærsgaard tänker inte ge sig utan strid.

– Nej, jag vill inte köpslå om något innan valet är avgjort. Väljarna ska vara helt klara över vad Dansk folkeparti står för. Låt väljarna ta ställning, sen får vi börja kompromissa, säger hon till Aftonbladet.

Samtidigt har partierna på vänsterkanten slutit upp bakom socialdemokraten Helle Thorning-Schmidt, med uttalat syfte att få bort Dansk folkeparti. Något som gjort Pia Kjærsgaard rasande.

”Inte förnuftigt”

– Jag är ledare för det tredje största partiet och har väldigt många väljare bakom mig. Och jag tycker inte att det är särskilt förnuftigt att, som vissa partier, bygga sin politik på att hålla Dansk folkeparti utanför, säger hon.

– De kommer inte att lyckas. Om Anders Fogh Rasmussen blir statsminister, har Dansk folkeparti fortfarande stort inflytande, även om Ny alliance skulle få några mandat. Det är det inget tvivel om.

Eva Buskas ## Foto: Lina Boström Einarsson lina.einarsson-bostrom @aftonbladet.se

Publicerad: