Full pilot stoppad precis innan start

Av: David Nannini Nilsson, Johanna Melén

Publicerad:
Uppdaterad:

Personal på Arlanda upptäckte att han stank alkohol

Ukraine International blev kvar på Arlanda efter mellanlandningen.
Foto: LARS ROSENGREN
Ukraine International blev kvar på Arlanda efter mellanlandningen.

Planet skulle lyfta mot Teneriffa med 157 personer – men stoppades i sista stund.

Personal på Arlanda upptäckte att piloten stank alkohol och mannen togs med av polisen.

– Han är misstänkt för brott mot luftfartslagen, säger Björn Engström vid Stockholmspolisen.

Planet, som tillhör Ukraine International Airlines, skulle flyga från Arlanda till Teneriffa klockan 13.20 med 157 personer ombord. Men vid omlastning på flygplatsen upptäckte personal att mannen stank alkohol.

Polisen tillkallades och mannen fick göra ett utandningsprov som var positivt. Piloten, som är ukrainsk medborgare, hölls kvar av polisen men släpptes sedan efter beslut av åklagare. Han är dock fortfarande misstänkt för brott mot luftfartslagen, som kan ge två års fängelse.

Var redan ombord

Piloten hade redan gått ombord på planet, och passagerarna, drygt 150 säljare från kosmetikaföretaget Oriflame i Ukraina, hade körts ut till planet i bussar. Bussarna åkte fram till planet men där fick passagerarna vänta – enligt uppgift utan att få någon information om vad som hänt.

Plötsligt vände bussarna tillbaka till gaten och passagerarna fick beskedet att piloten var ”sjuk”. Aftonbladet mötte passagerarna på Arlanda efter att planet stoppats. Först då fick de beskedet att piloten varit berusad.

– Det är beklagligt eftersom de här 150 tjejerna jobbat hårt för den här resan. Många är i utlandet för första gången i sitt liv, säger Niclas Palmquist, sälj- och marknadschef för Oriflame i Ukraina.

– Det är synd att det blir en sån här försening, men nu har de skickat en annan pilot, så det är inget större problem för oss, säger han.

”Såg normal ut”

En av passagerarna som skulle flyga med planet, Ludmila, säger:

– Vi såg när piloten gick ut från flygplanet när vi var i bussen, och då såg han helt normal ut.

Säljarna från Oriflame hade belönats med resan till Stockholm och Teneriffa – och flög med samma besättning från Kiev till Stockholm i går – men nu tvingas de vänta på Arlanda. Men Svetlana, en annan av passagerarna, tar det hela med ro:

– Vi är glada över att vi fått vara här i Stockholm och varit på utflykter och haft roligt, säger hon.

Enligt uppgifter från flygplatsen skulle sällskapet få flyga till Teneriffa på tisdagskvällen.

– Flygbolaget flög in en ny pilot och under kvällen kommer man att lyfta, troligen vid 20-tiden, säger Jan Lindqvist, informationschef på Arlanda, till TT.

Publicerad: