Brottsmisstänkt finans-vd försvarar sig

NYHETER

Nu försvarar sig brottsmisstänkta vd:n för Habo Finans som delägs av fotbollsproffset Erik Edman.

Vd:n skyller alla uteblivna betalningar och kontoutdrag på sin kollaps:

– Jag kollapsade i december, skriver han i ett uttalande.

Foto: andreas bardell
Habo vd svär sig fri från alla misstankar om brottsanklagelser. En av huvudägarna i Habo Finans är fotbollsproffset Erik Edman (bilden).

Finansinspektionen kräver att Habo Finans senast den 31 januari ska redovisa uppgifter om sin verksamhet. Enligt lagen om värdepappershandel krävs för sådan verksamhet tillstånd från Finansinspektionen, något som Habo Finans saknat.

Ledningen polisanmäld

För en vecka sedan polisanmälde finansbolagets styrelse företagsledningen för misstänkta oegentligheter. Företagets vd är misstänkt för grov trolöshet mot huvudman och grovt bokföringsbrott enligt kammaråklagare Bengt Svensson i Jönköping.

Men Habo finans vd svär sig fri från alla brottsmisstankar. Jag har diabetes och på grund av min höga arbetsbelastning som jag

utsattes för i höstas tillsammans med stigande oro för om mina bedömningar om investeringarna skulle infrias kollapsade jag i december”, skriver han i ett uttalande till TT.

Tillbakavisar brottsmisstankar

Han hävdar att brottsmisstankarna mot honom beror på att han inte kunnat sköta sitt jobb.

”Jag har inte tillgodogjort mig några medel personligen och har hela tiden agerat med placerarnas bästa för ögonen”, skriver vd:n.

Han bedömer att de likvida placeringarna i bolaget uppgår till 31,2 miljoner kronor och att värdet på den så kallade Ungernplaceringen är värd 2 miljoner kronor.

Likvida placeringar är värdepapper som snabbt går att realisera i reda pengar.

Värdet på övriga onoterade placeringar bedöms till 15 miljoner kronor.

”Jag är fortfarande beredd att arbeta för placerarnas bästa, men är nu avskuren möjligheter till det på grund av att jag entledigats”, skriver han vidare.

Efter styrelsens polisanmälan i förra veckan stängdes Habo Finans kontoret och utbetalningarna stoppades. De 780 kunderna har inte fått några kontoutdrag sedan början av december och många av dem har hört av sig till polisen.

En av huvudägarna i Habo Finans är fotbollsproffset Erik Edman.

Tidigare artiklar:

TT-Aftonbladet