Alexander, 13, har fått ett extrahjärta

NYHETER

Fick stroke – nu kan unik metod rädda hans liv

Foto: 13-årige Alexander Backan är det första barn i Sverige som fått ett hjälphjärta. Här får han hjälp direkt efter operationen av lundaläkaren Sune Johansson.

Plötsligt försvann känseln i höger arm och ben – 11-årige Alexander kunde inte få ett ljud över läpparna. Han hade fått en propp i hjärnan.

Nu lever han med hjärtat utanpå kroppen.

Alexander Backan är unik på flera sätt. Att drabbas av en stroke bara elva år gammal är extremt ovanligt. Nu har han som första barn i Sverige fått ett hjälphjärta av hjärtkirurger i Lund.

För två år sedan slogs Alexanders liv i spillror. Från att ha varit en aktiv hockeykille hamnade han i rullstol utan känsel i högra delen av kroppen.

– Han försvann helt – han kunde inte prata, inte gå, säger pappa Thomas Backan.

Inflammation i hjärtmuskeln

Rehabiliteringen gick bra och i augusti året efter var Alexander tillbaka med kompisarna i skolan i Bollnäs. Men efter bara ett par månader blev han sämre igen. Medicinerna kunde inte stoppa den inflammation i hjärtmuskeln som orsakat proppen. Alexander flyttades till sjukhuset i Lund, och delar av familjen fick följa med.

– Vi turas om, frugan och jag, att bo här med Alex, säger Thomas.

Väntar på nytt hjärta

Strax innan jul var Alexander så dålig att läkarna beslutade sig för att operera in ett så kallat hjälphjärta som pumpar runt blodet. Operationen gjorde att Alex piggnade till.

– Nu mår kroppen bra, nu kan han äta. Men det är väldigt påfrestande psykiskt, säger Thomas.

Alexander kan inte lämna sjukhuset mer än korta stunder. Han måste stanna i Lund tills läkarna hittar ett nytt hjärta till honom.

– Det kan ske vilken minut som helst. Man väntar bara på att någon ska donera. Det är helt absurt, säger Thomas.

Så fungerar hjälphjärtat

Martin Ekelund