Djungelns dolda blodbad

NYHETER

Sällsynta bergsgorillor skjuts en efter en – rebellstyrkor pekas ut som skyldiga

1 av 4 | Foto: DÖDAS OCH LÄMNAS Medlemmar ur Virunga nationalparks skyddsgrupp bärgar en död gorillakropp. Hittills i år har åtta gorillor hittats döda och lämnade.

Skotten ekade bland de dimhöljda bergen.

Djupt inne i den afrikanska djungeln föll den 18-åriga bergsgorillan Karema till marken.

Han blev den första av åtta – nu hotas bergsgorillorna akut av utrotning.

Resterna av Karema hittades i en grop med mänsklig avföring.

– Bredvid låg skinnet från hans rygg, fortfarande silvergrått, har skogvaktaren Robert Muir berättat.

Han kände igen gorillan som låg bredvid ett övergivet läger. Karema var en av de mer människovana gorillorna som ofta hade närkontakt med skogspatruller och turister.

Slakt i nationalparken

Attentatet i januari i år blev startskottet på en pågående slakt av utrotningshotade bergsgorillor i de legendariska skogarna i Virunga National Park i Kongo.

Här bodde gorillaforskaren Dian Fossey i flera år tillsammans med sina gorillor, vilket skildrats i filmen ”De dimhöljda bergens gorillor” med Sigourney Weaver i huvudrollen.

De dödande skotten mot Karema och ytterligare tre gorillor följdes av några månaders tystnad.

Men klockan tre på eftermiddagen den 26 juli ekade skotten igen bland klätterväxterna i de gröna bergen.

I en ny våg av attentat hittades en enorm 270-kilos gorillahanne skjuten i djungeln tillsammans med tre honor från samma flock. En av de döda honorna, Safari, var skjuten i bakhuvudet. När hon hittades låg hennes unge, fem månader gamla Ndezi, svårt medtagen efter dygn utan mat vid sin mamma. Hon hade ett krampaktigt tag om mammans kropp. Ytterligare två ungar var försvunna och befarades döda.

– Alla började bara gråta. Vi älskar de här gorillorna, har skogvaktaren Jean-Marie Serundori berättat.

Bär i kilometer

Tillsammans med en grupp skogvaktare bar hon de tunga djurliken på provisoriska bårar flera kilometer genom skogen.

De övriga i flocken, åtta gorillor, är nu också i fara eftersom deras ledarhanne är mördad. Hans uppgift är att leda flocken till föda och skydda dem.

Hittills i år har åtta bergsgorillor skjutits till döds.

Det finns bara ett par hundra av djuren i världen, samtliga i samma område i gränstrakterna mellan Uganda, Kongo och Rwanda.

Satte ihop en styrka

För de afrikanska bergsgorillorna har det egna hemmet, djungeln, nu blivit en livsfarlig plats.

– Det här är en tragisk förlust av några av världens mest hotade och omtyckta vilddjur. Vi riskerar att förlora dem alla, säger Deo Kujirakwinja som jobbar på Wildlife Conservation Societys bas i Kongo.

Kort efter attentaten satte de lokala myndigheterna tillsammans med flera naturorganisationer samman en styrka som patrullerar skogarna.

– Nu måste vi avvakta utredningen av den Unesco-patrull som är ute i området innan vi vet vilken framtida effekt det här kommer att få för gorillorna som bor i området. Det vi vet säkert är att attentaten

inte har med tjuvjakt att göra, ingenting saknades på de döda gorillakropparna, säger Yvette Kaboza på Unesco.

De lokala skogvaktarna misstänker att rebellstyrkor i området ligger bakom attentaten.

De sägs ogilla skogvaktarnas patrullerande i djungeln som de betraktar som sin egen. Som en markering uppges de ha skjutit gorillorna.

En misstänkt gripen

Två personer har identifierats som misstänkta för att på något sätt ha med attentaten att göra. En av dem är gripen.

– I dagsläget vet vi inte vilka som är ansvariga för morden och vilka motiven är. Men en man, som misstänks tillhöra gruppen som mördade de senaste fyra gorillorna, greps för några dagar sedan. Kanske kan förhören med honom bringa klarhet, säger Yvette Kaboza.

Journalisten och tv-profilen Alicia Lundberg kom nyligen hem från sin 31:a resa till området.

– När jag såg bilderna ville jag bara kräkas.

Hon har gjort regelbundna resor till Virunga National Park sedan 1985 och kommit nära gorillorna, framför allt Chyane, en 250 kilo tung gorillahanne.

Hon kallar honom sin ”bästis”.

– Det är så hemskt, för det är snälla djur. De vilda gorillorna är väldigt blyga medan man kan komma riktigt nära de mer tama. Hur kan människan vara så ond?

Hotade av utrotning

Claes Pettersson