Utvecklingsstörda kränks på internet

NYHETER

Hängs ut med bilder och nedsättande kommentarer

Flera utvecklingsstörda blir uthängda med bild och kränkande kommentarer på ett forum på internet. En del av dem kommer från trakten kring Skellefteå.

– Det känns inte bra och jag vill att de slutar med det där, säger Lars Zallin, informatör på FUB i Skellefteå.

Det kan närmast beskrivas som en sport. Personerna på internet hetsar varandra till att bege sig ut för att försöka ta en bild på utvecklingsstörda människor med sina digitalkameror eller mobiler. Sedan läggs bilderna ut på nätet i ett forum och kränkningarna börjar.

Påstås lukta bajs

Någon skriver att han känner att "det luktar bajs när han ser människorna", någon annan att han "ska ut på mongojakt". Vid andra tillfällen så benämns personerna på bilderna med "den" istället för "han". Några av bilderna påstås föreställa personer från Västerbotten med omnejd. Kränkningarna har fått FUB, föreningen För Utvecklingsstörda Barn, Ungdomar och Vuxna att reagera.

– Det känns inte bra. De har konstig människosyn, säger Lars Zallin som är styrelseledamot och informatör i Klippan, en organisation inom FUB där personer med utvecklingsstörning driver sina egna frågor.

Begränsat för lagen

Han hoppas nu att polisen kan göra något åt de trakasserier som förekommer. Men lagen begränsar handlingsmöjligheterna.

– Så fort du tar en bild på en person med digitalkamera eller mobilkamera och lägger ut det på internet så är det olagligt och ett brott mot personuppgiftslagen. Men om det är låg straffsats så har vi inte verktygen att reda ut den här typen av brottslighet, säger John Forsberg, presstalesman för polisen i Västerbotten.

Fängelse sex månader

Brott mot PUL, personuppgiftslagen, ger böter eller fängelse i upp till sex månader, och det är vad som krävs för att polisen ska kunna agera. Men då måste kränkningarna vara just brott mot PUL, och sådant måste bedömas från fall till fall.

Frida Sjödin