Hade fel namn – fick sparken

avEva Buskas

Regeringen: Vi blandade ihop dem

1 av 3 | Foto: Foto: PETER KNOPP
lars-olof pettersson – fick sparken Näringsminister Maud Olofsson påstod att Pettersson fick sparken som utredare för att han jobbat med fackförbundet Sekos valarbete.Men det var fel Lars-Olof Pettersson.

Utredaren Lars-Olof Pettersson fick sparken av Maud Olofsson.

Men det var fel Lars-Olof Pettersson.

– Det är klart att jag blir förbannad, säger han.

Lars-Olof Pettersson tillsattes av den förra regeringen för att utreda trygghetssystemen, som a-kassa och sjukförsäkring, för företagarna.

När Maud Olofsson (c) blev näringsminister förra hösten fick han sparken.

Blev förbluffad

I förra veckan utsåg hon en ny utredare och gav samtidigt sin syn på den gamle. ”Han kunde ingenting om företagarnas villkor”, sa hon och påpekade att han jobbat som valledare för Seko under valrörelsen.

Hemma vid datorn satt den sparkade Lars-Olof Pettersson – och var förbluffad. Han har aldrig jobbat för Seko. Däremot har han jobbat på regeringskansliet och åt Byggnads och drivit konsultföretag i sju år.

”Förväxlade oss”

– Jag blev alldeles förvånad. Jag lever mitt bland företag där alla sliter med leverantörsfordringar, personalkostnader och annat. Så får man höra av näringsministern att man inte kan nåt om företag, säger han.

– Det tog en stund innan det klickade till, men så kom jag på: Herre gud, hon har förväxlat mig med Lars-Olov ”Loppan” Pettersson, som har jobbat på Seko.

Maud Olofssons presssekreterare Frank Nilsson säger att det är ett misstag.

– Det får jag ta på mig. Han har en namne och jag blandade ihop dem. Det har jag bett om ursäkt för.

Att utredaren Pettersson sparkats på fel grunder håller han inte med om.

Lars-Olov ”Loppan” Pettersson då?

”Det är skillnad”

Jo, han har också jobbat som utredare åt regeringen – på 1970-talet.

– Jag tror inte att jag skulle åta mig att utreda företagarnas villkor, det är skillnad på kompetens mellan mig och Lars-Olof om man säger så, säger han.