Hus och hem

Från trist gräsplätt till lummig täppa

NYHETER

Så blev deras radhusträdgård ett prunkande paradis

En radhusträdgård är en utmaning.

Hur få så mycket trädgård som möjligt – på så liten yta som möjligt?

Gunnel och Alf Nordberg i Landskrona jämnade sin trädgård med marken och förverkligade sin dröm – en härligt lummig täppa med snirkliga gångar och flera rum.

– Jag visste att jag ville ha en stenrundel i trädgården och en plats med skugga för vår sittgrupp, säger Gunnel Nordberg som tillsammans med sin man Alf förvandlat sin lilla radhusträdgård med 28 äppelträd och en gräsmatta till ett prunkande paradis.

Skuggan fick ett av de tre äppelträd som sparades stå för. Ett stenparti lähar också sparats men ändrats lite. I dag finns här både suckulenter, silverarv, pepeta och timjan.

– Jag är mycket för blad och vill gärna att bladen ska passa ihop, så det känns som att det händer något, säger Gunnel, som är den i familjen som påtar i trädgården dagligen.

Sparar alla påsar

Nere i stenpartiet har en vackert blå blomma slagit ut och jag frågar vilken sort det är. Gunnel blir osäker men springer ner i källaren för att hitta boxen med fröpåsar. Hon sparar nämligen alla påsar.

– För att få en trädgård som blommar hela sommaren är det viktigt att man väljer växter efter blomningstid. Sedan är det klart att det ibland kan vara svårt att veta exakt när de slår i blom, men man får expremintera lite och man lär sig med tiden, säger hon.

Väljer gärna kalla färger

Gunnel tycker också att det är viktigt att trädgården går i harmoni. Hon väljer helst kalla färger som rosa, lila, vitt och blått. Det knalligaste man kan hitta är en vinröd blomma – men den har kommit dit av misstag.

– Enligt fröpåsen skulle den bli en helt annan färg men man kan inte alltid lita på fröpåsarna. Ibland kan du få en blomma som du inte ens trodde att du köpt. Det är lite av spänningen med att fröså, säger Gunnel Nordberg.

Ta en titt i trädgården!

Bästa tipsen för radhuset:

Blommande trädgård hela sommaren

Trädgårdsexperten Paul Larsson tipsar:

Juli:

Funkia.
Funkia.

Augusti:

Prydnadsgräs.

September:

Röd rudbeckia.

Fler trädgårdstips:

Micaela Nordberg (annica.lundback@aftonbladet.se)

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Hus och hem

ÄMNEN I ARTIKELN

Hus och hem

Trädgård