Ännu ett själv-mord på häktet

NYHETER

En 45-årig man begick i fredags självmord på häktet i Göteborg. Hittills i år har fyra personer tagit sina liv på häktet. Förra året begick sammanlagt i hela landet fyra intagna på häkte självmord.

I samband med medicinutdelning strax före klockan sju på fredagskvällen upptäckte personalen att 45-åringen hade hängt sig i sin cell. Han hade lämnat efter sig ett papper där han skrivit att han inte orkade mer.

Mannen har varit häktad sedan i juli. Han var misstänkt för omfattande narkotikasmuggling och när rättegången avslutades för en knapp vecka sedan yrkade åklagaren på ett långt fängelsestraff.

Mannens advokat varnade enligt tidningen GT för att mannen var självmordsbenägen sedan de två hade haft kontakt på fredagen. Men häktespersonalen gjorde en annan bedömning. En internutredning om händelsen har inletts.

– Han har inte uttryckt till personalen att han hade gett upp, säger kriminalvårdsinspektör Marianne Winberg.

Några dagar tidigare hade mannen fått i sig för mycket medicin. Men den läkare som undersökte honom bedömde inte att det handlade om ett självmordsförsök.

45-åringen hade även besök av sjukvårdspersonal på fredagen. Han hade uttryckt oro och klagat på tryck över bröstet, men inte heller det sågs som skäl för att utöka tillsynen.

Personalen på häktet har fått samtalsstöd. Efter självmorden tidigare i år besökte Arbetsmiljöverket häktet men ska då inte ha haft något att erinra mot rutinerna.

TT