Så har du aldrig sett Ikea-Ingvar

NYHETER

Poserar i ”gangsta-outfit” i bildserie

Ingvar Kamprad som hiphoppare, och Antonia Ax:son Johnson med piratlapp för ögat.

De är två av flera framgångsrika entrepenörer som plåtats för inspirationsprojektet ”Made in Sweden - Från jante till hjälte”.

– Smaka på det, visst ligger det något i det! Vi tycker att fler borde agera lite mer som Zlatan. Hade fler vågat stå ut hade Sverige varit ett roligare land att leva i och vi hade stått oss ännu bättre i den internationella konkurrensen. De flesta som lyckas är sådana personer som verkligen sticker ut hakan. Då kan jag tycka att det är paradoxalt att inte fler gör det, säger Christian Albinsson, en av initiativtagarna.

Skulle sticka ut

När fotografen Jesper Pettersson tog sig an uppdraget att föreviga kändisentrepenörer på bild var tanken att de skulle sticka ut från mängden. Rejält.

– Målet vid varje fotografering har varit att personen som fotograferats spontant ska säga ”så här har jag aldrig blivit fotograferad innan”, säger han.

Antonia Ax:son Johnson hade drabbats av ögoninflammation och tackade vänligt men bestämt nej. Efter lite övertalning ställde hon dock upp - med en piratlapp över ena ögat.

Han lyckades också få Ikea-grundaren ingvar Kamprad att göra något utöver det vanliga. På den iögonfallande bilden från huvudkontoret i Älmhult ses Kamprad sittandes i en ”gangsta outfit”.

Utgåvan av Made in Sweden har nyligen lämnat tryckpressarna.

Förutom ovanstående medverkar också glaskungen Torsten Jansson, och stjärnmusikern Robert Wells. Humorduon Filip&Fredrik bjussar på sig själva iförda afroperuker.

”En push i rätt riktning”

Våren 2006 föddes idén till inspirationsprojektet ”Made in Sweden - Från jante till hjälte”. Killarna bakom gav ut ut ett inspirationsmagasin som skickades till nybakade svenska studenter.

– Vi ville ge alla en push i rätt riktning. Vi ville visa att yrkesvalet entreprenör finns. Vi ville att fler skulle få upp ögonen för vilken ynnest det är att kunna leva på sina egna idéer och sitt intresse.

– Vi tyckte även att det behövdes andra förebilder än blåsta Big Brother-tjejer som apar sig i TV. I USA hänger entreprenören Donald Trump jämte JAY-Z på väggen hemma hos unga människor, så ser det inte ut i Sverige”, säger en av initiativtagarna Fredrik Peterson, i ett pressmeddelande.