Ville rädda sonens far undan åtal

NYHETER

Därför födde Astrid barnet i Köpenhamn

Astrid Lindgren födde sin son i Köpenhamn i stället för i Sverige.

För att rädda den gifte pappan från åtal för ”horsbrott”.

Foto: GIFT – OCH 30 ÅR ÄLDRE När Astrid Lindgren var 18 år blev hon gravid och valde att föda sonen Lars i Köpenhamn. Nu avslöjar 80 år gamla rättegångshandlingar att pojkens pappa var åtalad för horsbrott. På bilden ovan syns Astrid med Lars och dottern Karin.

Dagens Nyheter har tagit del av 80 år gamla rättegångshandlingar som sprider ljus över en av Astrids Lindgrens bäst bevarade hemligheter – varför hon som 18-åring valde att föda sin son i Danmark och sedan placera honom hos en fosterfamilj i Köpenhamn.

Anledningen var att skydda barnets far.

Astrid Lindgren träffade Reinhold Blomberg när hon jobbade som reporter och springflicka på Vimmerby Tidning. Blomberg var tidningens ägare och redaktör och hade inlett ett förhållande med Astrid.

En stor skandal

Som 18-åring och ogift blev hon gravid med sin 30 år äldre älskare – en stor skandal i 1920-talets Sverige.

Men problemen slutade inte där. Blomberg var fortfarande gift och låg i skilsmässa.

Hustrun anklagade honom för horsbrott, det vill säga otrohet, vilket var straffbart på den tiden.

Blomberg förnekade allt, trots att hans plan var att fria till Astrid när skilsmässan var över.

Men rättegången drog ut på tiden. När födseln närmade sig insåg paret att barnet skulle användas som bevis i målet. Enda chansen för Blomberg att inte bli dömd för otrohet var att barnet föddes utomlands där man inte behövde uppge vem barnets far var. Sonen kunde heller inte mantalskrivas i Sverige förrän rättegången var över.

Fridade – fick nej

Den 4 december 1926 födde Astrid sonen Lars på Rigshospitalet i Köpenhamn. Lars fick sedan bo hos en fostermamma i Brönshöj utanför Köpenhamn.

Men trots Astrids ansträngningar dömdes Blomberg för att ha ”brutit sitt och hustrun Olivia Blombergs äktenskap med hor”, skriver DN.

Blomberg höll sig till sin plan och friade till Astrid.

Men hon sa nej.

Anna Åberg