"Jag vill veta vad jag stoppar i mig"

NYHETER

Hallå... Mats-Eric Nilsson, författare till en ny matbok med titeln "Den hemliga kocken". Vem är det?

– Det vill jag helst inte avslöja. Jag vill att man ska läsa boken och lista ut det själv. En ledtråd är att den hemliga kocken finns i de fabriker som tillverkar vår mat.

Varför skrev du boken?

– För att vi konsumenter ställer allt för låga krav på det vi äter och för att vi låter oss luras av reklambudskapen på förpackningarna.

Finns det något du aldrig kommer äta igen?

– Alla livsmedel som innehåller emulgeringsmedel, smakförstärkare, ytbehandlingsmedel, förtjockningsmedel, aromämnen och färgämnen. Men lite skit rensar magen heter det ju ...

– En del tillsatser kan vara hälsofarliga men de flesta är inte det. För mig handlar det mest om att jag vill veta vad jag stoppar i mig och att jag vill berätta för mina läsare hur man får tag på bra mat.

Vad ska man äta då?

– Välj livsmedel med så kort innehållsförteckning som möjligt. Och gärna sådant som har odlats någorlunda lokalt. I oktober finns exempelvis svenska äpplen, blomkål, paprika, selleri och kålrötter.

Foto: Foto: Lina Boström Einarsson

Louise Jacobson (.se)