Militärt sprängmedel i Manila-bomben

NYHETER

Nio människor dödades och 113 skadades till följd av explosionen

MANILLA. Militära sprängämnen fanns i bomben som exploderade i ett köpcentrum i Manila i fredags.

Nio människor dödades och 113 skadades till följd av explosionen, sade filippinsk polis på lördagen.

Bevis som samlats från köpcentrumet Glorietta efter explosionen tyder på att bomben innehöll RDX, den kemiska huvudkomponenten i C4, sade polisen i sin rapport till president Gloria Arroyo.

I Filippinerna används sprängmedlet C4 enbart av militären.

Rapporten lämnades på ett möte med presidenten och hennes säkerhetsrådgivare i polishögkvarteren i Manila. Den sade att utredarnas inledande fynd visade att bomben som användes i den dödliga explosionen innehöll kemikalier som normalt används i C4.

Arroyo beordrade omedelbart landets polischef Avelino Raxon att kontrollera dess ursprung och nagla fast de ansvariga.

Ingen grupp har tagit på sig ansvaret för explosionen, som inträffade veckor efter att underrättelsetjänsten omkullkastade en misstänkt plan på att bomba hamnstaden Zamboanga. Den islamistiska terrorgruppen Abu Sayyaf har sagts stå bakom den planen.

Explosionen på fredagen spred panik i kontors- och shoppingområdet Makati, som tidigare har varit föremål för attacker från muslimska separatistrebeller.

Bomben verkar ha lämnats nära en butik som reparerar mobiltelefoner vid en hiss på köpcentrumets bottenplan. Den rev upp ett flera meter brett hål och spillror och bråte täckte ett område på runt 200 meter.

Alla som omkom var filippinier. Bland de skadade fanns två sydkoreaner och en kines.

TT-AFP