Pojkarna torterade 55-åring till döds

avOlle Castelius

NYHETER

De filmade när handikappad bad för sitt liv

1 av 4
Nynazister I går åtalades tre unga pojkar för att ha torterat en man till döds i Upplands Väsby. Hela dödsmisshandeln av den handikappade mannen filmades med mobilkamera. Ungdomarna, 15 och 16 år, är aktiva i Nationalsocialistisk front.

16-åringarna torterade den rörelsehindrade mannen med basebollträn.

Sedan åt de middag.

– Låt mig leva, sa den blödande mannen när de kom tillbaka.

Men pojkarna fortsatte misshandla 55-åringen – och filmade hans död med mobilen.

I går åtalades de två ungdomarna misstänkta för mord på en 55-årig handikappad man i Upplands Väsby den 19 juni, uppger SVT:s ABC-redaktion. En tredje pojke, 15 år, åtalas för grov misshandel.

Basebollträ

Vid tre olika tillfällen tog pojkarna sig in i mannens lägenhet för att misshandla honom med basebollträ och knogjärn. Första gången under eftermiddagen, andra gången på kvällen efter att ha ätit middag.

Under natten chattade de på nätet – och beslöt sig för att återvända en tredje gång. Då, när mannen i praktiken var döende, skar de honom flera gånger med en kniv och hällde salt i såren.

Kriminalinspektör Lars Inge Franksson säger att han aldrig upplevt något liknande.

Mobilkamera

– Misshandeln är fruktansvärt grov, säger han.

Ungdomarna filmade sig själva och den döende mannen med en mobilkamera medan misshandeln pågick.

– De agerar inför kameran, vänder sig mot den och gör nazisthälsningar, säger Lars Inge Franksson.

Offrets bror säger att han ser fram emot rättegången mot de tre pojkarna.

– Min bror hade just besegrat sin cancer. Han hade också precis lärt sig gå igen efter att ha drabbats av stroke, säger han.

Nazistiskt material

De mordmisstänkta pojkarna är aktiva i Nationalsocialistisk front, uppger ABC. Polisen har beslagtagit deras datorer som innehåller mängder av nazistiskt material.

– Vi har också hittat vad som verkar vara autentiska filmer på misshandel och rena avrättningar. Det verkar som om pojkarna har influerats av detta, säger Lars Inge Franksson.