63,5-gradersägget

Foto: Krögare Tareq Taylor och köksmästare Ola Rudin på restaurang Trappaner har hakat på trenden med lågtempererade ägg.
NYHETER

Länge har ägget misshandlats genom ovärdiga treminuterskok.

Nu får en av matlagningens viktigaste ingredienser sin upprättelse. 63,5-gradersägget är här.

Var det började vet ingen säkert. Men mycket pekar på att det var Mugaritz i San Sebastian, en av Europas bästa restauranger, som var först med det lågtempererade ägget. Nu sprider sig trenden.

– Det är ett roligt flippat ägg, säger Tareq Taylor, krögare på Trappaner i Malmö som började servera ägget för ett tag sedan.

Vattenbad i 40 minuter

I stället för att kokas så läggs ägget i 63,5-gradigt vattenbad i cirka 40 minuter.

– Det ska bara vara precis så att proteinerna hinner stanna. Så att konsistensen blir mjuk och lite geléaktig, säger han.

Dyrt

På Trappaner serveras 63,5-gradersägget med syltad lök och flarn av falukorv. Priset 135 kronor kan tyckas dyrt. Tareq invänder.

– En kokt höna är heller inte så mycket värd. Men om man gör ett trolleritrick och fixar en häftig anrättning av den då stiger värdet.

Här kan du äta lågtempade ägg:

Laga ditt eget ägg:

Martin Ekelund (.se)