Svensk bombröjare skadad i explosion

NYHETER

Libanon: 42-åring fick sprängskador i händerna - skulle oskadliggöra israelisk klusterbomb

Svensken arbetar för en brittisk minröjarorganisation och tjänstgör i södra Libanon.

I förmiddags skulle han oskadliggöra en klusterbomb som plötsligt exploderade .

42-åringen skadades i fingrar och armar, men enligt ansvariga vid organisationen är skadorna inte allvarliga.

Flera allvarliga incidenter inträffade under torsdagen under arbetet med att oskadliggöra bomber som regnat över Libanon under kriget förra sommaren och blivit kvar som blindgångare.

En bombröjare dödades och tre andra röjare skadades av odetonerade israeliska bomber i södra delen av landet.

Den 42-årig svensken har tidigare jobbat som minröjare på Cypern. I förmiddags skulle han desarmera en klusterbomb som plötsligt exploderade.

– Han fick lättare skador på fingrarna och händerna. Han fördes till sjukhus i Nabatiyya och vårdades där men har redan fått lämna sjukhuset, säger Adam Komorowski, verksamhetsansvarig på brittiska organisationen Mines advisory group (Mag) som svensken arbetar åt, till TT.

Åter i tjänst

Olyckan inträffade vid 9.30 på torsdagsmorgonen svensk tid nära byn Qaasqaiyat al-Jisr utanför Nabatiyya i södra Libanon.

Svenskens skador är så lindriga att han kommer att återgå till jobbet inom några dagar.

– Han kommer att kunna fortsätta arbeta åt oss, säger Komorowski.

42-åringen, som kommer från södra Sverige, har arbetat åt Mag sedan i oktober 2004 och arbetet med röjning av klusterbomber i Libanon är hans andra uppdrag åt organisationen.

Efter kriget 2006 mellan Israel och Hizbollah i södra Libanon låg över en miljon odetonerade israeliska klusterbomber kvar i terrängen. FN samt nationella och ideella organ arbetar med att röja de direkt livsfarliga små sprängkapslarna.

Svart dag

Mag är en ideell organisation som arbetar på uppdrag av och betalning från flera europeiska stater samt från FN. Enligt Komorowski bidrar också svenska Sida till organisationens verksamhet.

Bombröjaren som dödades var libanes och anställd lokalt av Mag.Han och två andra lokalanställda röjare arbetade nära byn Kfar Rumman, också nära Nabatiyya, när bomben exploderade.

– Det rörde sig också om klusterbomber. Det är tack och lov inte vanligt med olyckor, men naturligtvis finns det faror i jobbet och tyvärr händer sådant här då och då, säger Komorowski.