Bloggaren Bildt hamnar i KU

Det kan bli KU som avgör om Carl Bildt ska åtalas för sin blogg.

Åklagaren har vänt sig till KU för att få veta om bloggen tillhör privatpersonen Bildt eller utrikesminister Bildt.

Carl Bildt riskerar åtal på grund av kommmentarer till hans blogg.

BLOGGAR HAN PRIVAT ELLER SOM UTRIKESMINISTER? Det är frågan och åklagaren har nu bett KU att avgöra. Bilden togs sist Carl Bildt kallades till KU och svarade på frågor om optioner och eventuella jäv.
BLOGGAR HAN PRIVAT ELLER SOM UTRIKESMINISTER? Det är frågan och åklagaren har nu bett KU att avgöra. Bilden togs sist Carl Bildt kallades till KU och svarade på frågor om optioner och eventuella jäv.

Det var chefsåklagare Jörgen Lindberg som i våras beslutade inleda en förundersökning mot Carl Bildt.

Orsaken var en polisanmälan efter att Bildt inte tagit bort hätska utfall mot palestinier bland kommentarerna som publicerades från läsare i Bildts blogg "Alla dessa dagar".

Palestinier kallades bland annat "djävulens avkommor" och "massmördare". De som i inlägg protesterade kallades "judehatare och terroriströvslickare".

Bildt ansvarig

Enligt lagen om elektroniska anslagstavlor är det blogginnehavaren som är ansvarig även för läsarinlägg. Bildt riskerar nu åtal eftersom inläggen låg kvar länge.

- Men frågan är om det är privatpersonen Bildt eller statsrådet Bildt som är ansvarig för sidan, säger Jörgen Lindberg till tidningen Riksdag & Departement.

Lindberg vill att Konstitutionsutskottet KU avgör frågan. Och skulle KU komma fram till att det är utrikesministern som är ansvarig för bloggen är det också KU:s sak att avgöra om Bildt ska åtalas, uppger tidningen. Och väljer KU åtal blir det första gången på drygt 150 år som utskottet väcker åtal mot ett statsråd.

Bildt är idag inte misstänkt för brott.

UD diarieför alla inlägg

Bloggen har funnits långt innan Carl Bildt blev utrikesminister och arkivet går tillbaka till början av 2005.

Men efter att han tillträdde som statsråd finns även en länk på utrikesdepartementets hemsida.

Dessutom diarieför UD numera alla inlägg som offentlig handling.

Carl Bildt själv befinner sig i helgen i Irak och har enligt det senaste inlägget på bloggen lördag eftermiddag precis anlänt till Bagdad tillsammans med migrationsminister Tobias Billström.

Publisert: