”Stridsbåten sjönk under våra fötter”

NYHETER

Värnpliktig berättar: ”Det var nära att det slutat mycket, mycket värre”

Foto: En sådan här stridsbåt 90 sjönk i natt utanför Utö. 16 militärer hamnade i vattnet, men ingen skadades allvarligt.

När båten sjönk låg samtliga 16 värnpliktiga och befäl i vattnet.

– Man kände suget i vattnet när hon sjönk och det var nära att ett par killar fastnade med sina flytvästar i relingen, berättar en av soldaterna som var nära att drunkna i natt.

Det var vid två-tiden i natt som fyra av kustjägarkompaniets stridsbåtar var på väg hem från en övning i närheten av Utö i Stockholms södra skärgård. Av okänd anledning började en av stridsbåtarna snabbt ta in vatten i den grova sjön. En värnpliktig som var med ombord på olycksbåten berättar:

”Hördes smällar”

– Det hördes några höga smällar och helt plötsligt strömmade vatten in i lastrummet där alla satt. Det var omöjligt att säga varifrån vattnet kom, men det strömmade otroligt fort, säger den värnpliktige.

Så skrek löjtnanten: ”Överge fartyget”, ”Detta är allvar”. Trots detta var det svårt att fatta att det inte rörde sig om en övning, berättar den värnpliktige.

– På något sätt trodde man det var en övning ändå. Men det gick otroligt fort för alla att få på sig flytvästarna och komma upp på däck.

Alla hamnade i vattnet

Efter bara någon minut var hela lastutrymmet, där kustjägarplutonen suttit, vattenfyllt.

– Båten sjönk under våra fötter och alla hamnade i vattnet.

Sist att överge fartyget var löjtnanten, som förvivlat försökte stänga av motorerna från styrhytten. Men när vattnet nådde honom till ansiktet fick han ge upp. Båten sjönk med motorerna vrålande.

– Först sjönk båtens för, sedan välte den över på styrbordssidan. Det sista jag såg av stridsbåten var aktern. Sedan sjönk den. Det gick så snabbt.

I samband med att båten sjönk ner höll ett par av de värnpliktiga på att fastna i båtens vajerreling med sina flytvästar.

Tog en kvart

– Det var nog det mest otäcka. Men de lyckades hålla huvudet kallt och orkade ta sig loss och simma bort, berättar den värnpliktige.

Redan när båten sjönk hade de övriga tre stridsbåtarna redan kommit till platsen. Trots det tog det lång tid för alla att komma upp ur vattnet.

– En del av oss låg nog en kvart i vattnet. Stridsbåtarna är höga att komma upp i från vattnet och dessutom var det hög sjö.

Så fort soldaterna plockats upp ur vattnet fick de varma kläder på sig och bäddades ner i sovsäckar. Ingen av de inblandade har fått några fysiska men.

Psykologhjälp

Under dagen har soldaterna fått tala både med polisen och med psykologer. De sistnämnda för att få prata av sig sina känslor efter den hemska och omskakande upplevelsen.

– Just då tänkte man inte så mycket. Det gällde bara att hålla ihop gruppen och se till att ingen försvann i mörkret. Men det var en skrämmande upplevelse och man är ju lite skärrad nu. Jag är bara tacksam för att det gick så bra som det gick. Det var nära att det slutat mycket, mycket värre.

Robert Triches