"Får 16-åringar inte sitta barnvakt längre?"

NYHETER

Läsarna om skandalerna: Vissa tycker det är bagateller - andra vill ha omval

Sedan Fredrik Reinfeldt presenterade sin regering har ministerskandal efter ministerskandal rullats upp i medierna.

Är det bra att alla garderobslik i alliansregeringen kommer fram till allmänheten, eller ska medierna sluta gräva i gamla synder och låta regeringen sköta sitt jobb?

På aftonbladet.se:s forum råder delade meningar.

Både handelsminister Maria Borelius och kulturminister Cecilia Stegö Chilò har avgått efter medieuppgifter om svart hemhjälp, obetalda tv-licenser och i handelsministerns fall tekniker för att slippa fastighetsskatt.

Nu kräver toppmoderater att också migrationsminister Tobias Billström avgår, då inte heller han betalat tv-licens, samtidigt som nya uppgifter gör gällande att finansminister Anders Borg betalat en barnflicka svart.

Den nya regeringen har inte fått någon direkt arbetsro.

Mediernas behandling av de nybakade ministrarna gillas av vissa och ogillas av andra läsare.

"Det löjligaste jag läst på länge"

”Nu får ni väl ta och ge er - ska inte 16-åringar få sitta barnvakt längre? Det finns ett samhälle med tusentals allvarliga frågor och problem som bör behandlas, undersökas diskuteras - och så är detta huvudnyhet på Aftonbladets, Sveriges största tidnings, sajt.”, skriver en läsare om det senaste avslöjandet kring finansminister Anders Borg.

under rubriken "morgondagens löpsedel" skriver en annan forumdeltagare: "Maud Olofsson gick mot röd gubbe: Kan hon sitta kvar eller bör hon avgå?"

"Senaste tidens "avslöjande" gränsar till det löjeväckande och krigsrubriks-löpsedlarna för att en 16-årig tjej suttit barnvakt hos någon utan att arbetsgivaravgifter, sociala avgifter, moms och fan och hans gamla mosters avgifter har betalats är totalt ovärdigt en stor dagstidning.", är ett inlägg.

"Självklart ska politiker granskas! Maria Borelius-fallet är det inte mycket att orda om - men den här typen av "grävande journalistik" är enbart tragisk. Tjejen var 16 år och SATT BARNVAKT!!! Hon var inte en avlönad barnflicka.", menar en läsare.

"Ministrarna får skylla sig själva"

Men alla håller inte med om att det som medierna rapporterar om handlar om bagateller.

”Våra avsatta ministrar får sannerligen skylla sig själva. Anser de sig på fullt allvar lämpade att leda landet med så komprometterande lik i lasten? De trodde förstås i sin enfald, att oegentligheterna aldrig skulle komma till allmänhetens kännedom. (...) Självklart ska våra medier fortsätta att gräva och granska våra folkvalda. Det verkar tyvärr vara den enda metoden för att förmå dem att någorlunda hålla sig på mattan..”, menar en forumskrivare.

Vissa tycker till och med att det som kommit fram är skäl nog att ordna omval:

” Vi är en grupp pensionärersom vill verka för nyval. Vi kan inte respektera dessa fuskande ministrar.”

Under rubriken "Självklart" skriver en läsare så här:

” Granskningen ska oförtrutet fortgå! Ska vi ha företrädare för ordningsmakten som själva bryter mot de regler som de själva är satta att upprätthålla för övriga medborgare? Nej, så kan det omöjligt fungera. (...) Viktigt är att landets styrande t.ex. inte har fuskat eller brutit mot lagen (bortsett ifrån om man begått ett ringa brott och fått sona det och sedan en längre tid följer regelverket)"

"Syna avgående regeringen"

Andra tycker att alliansregeringen synas betydligt nogrannare än socialdemokraterna:

"Så fort något händer inom Socialdemokratin blir de tyst på media! Vi lever i ett så oerhört korrupt samhälle där du skapar dig enorma fördelar om du tillhör Socialismen. (...) Varför inte gräva i våran avgående regering? Estonia härvan, Tsunamin, Rosengrens porrklubbsmöte (...), Granskning av Perssons herrgård, Försäkringskassans bonus på X kr för varje person de satte i sjukpension för att dölja arbetslösheten."

aftonbladet.se