Top Gear-stjärnan talar ut om kraschen

NYHETER

Richard Hammond: "Jag har sådan himla tur"

Top Gear-stjärnan Richard Hammond, 36, körde i 450 kilometer i timmen när han plötslig krashade och var nära döden.

Nu talar han ut om olyckan.

– Först sade de att jag skulle få ligga på sjukhus i femton månader, säger han till Daily Mirror.

Richard Hammond körde sin Vampire i 450 kilometer i timmen på flygfältet i Elvington, Storbritannien, när han kraschade bilen den 20 september under en tv-inspelning för programmet Top Gear som sänds på kanal 5. Hammond blev hjärnskadad och fick utstå fruktansvärda smärtor.

33 dagar senare berättar tv-stjärnan för första gången om att han är redo att åka hem och håller på att återhämta sig efter operationerna.

Till en början trodde läkarna att Hammond skulle vara tvungen att stanna i över ett år på sjukhuset.

– Men här är jag redo att åka hem efter fem veckor. Jag har sådan himla tur. Jag kan bara inte fatta det, berättar han glatt för Daily Mirror.

Han minns inte vad som gick fel men kommer ihåg känslan efter kraschen då bilen hade voltat och låg på taket. Enligt Hammond var ambulanspersonalen förvånade över att han överlevde kraschen.

– När bilen kraschade körde jag i 450 kilometer i timmen och det är så otroligt att varenda läkare jag har talat med säger att jag är på god väg att återhämta mig till etthundra procent.

Svåra skador

Han fördes med ambulansflyg till sjukhuset i Leeds där kirurgerna övervägde att borra ett hål i huvudet på honom för att försöka dränera blodet och hejda svullnaden. Man kom dock fram till att operationen inte var nödvändig.

Hans öga var dock mycket skadat och Hammond blev också hjärnskadad. Han skada försatte honom i ett barnliknande tillstånd, närminnet försämrades och han blev desorienterad.

– Det var som om någon hade ändrat på möbleringen. Inget var sig likt. Så man försöker tänka på något men det känns konstigt. Som om någon hade slitit mitt huvud i bitar. Det var skrämmande.

Han berättar att frun Mindy har varit en klippa och hjälpt honom behålla lugnet.

Nu hoppas han på att snart kunna återvända till jobbet och planerar att delta i en motorshow i nästa veckan, enligt The Sun.

Tidigare artiklar:

Susanna Vidlund