Svidande JO-kritik mot polisen i Lund

NYHETER

58-årig utländsk kvinna hölls frihetsberövad i över sex timmar

Justitieombudsmannen (JO) riktar svidande kritik mot polisen i Lund för att en 58-årig utländsk kvinna hölls frihetsberövad i över sex timmar misstänkt för att ha lurat till sig panten för två tomflaskor – summa åtta kronor.

Personalen på en livsmedelsbutik i Lund kallade i mars på polis då den fick för sig att kvinnan pantat två flaskor med förfalskade streckkoder och gissade att hon medverkat i tidigare automatbedrägerier.

Visserligen hade ingen sett kvinnan panta flaskorna. Det kunde mycket väl ha varit en annan kvinna som också stod vid pantautomaten. Men eftersom den kvinnan redan var försvunnen blev det 58-åringen som råkade illa ut.

”Löjeväckande”

Kvinnan nekade. Men hon saknade identitetshandlingar och togs därför till polisstationen och sattes i arrest i väntan på förhör med tolk. Det hölls efter två timmar. Först efter fem timmar kontaktades en åklagare som efter drygt en timmes funderande frigav den misstänkta. Senare lade åklagaren ned hela brottsutredningen.

– Orimligt och löjeväckande, konstaterade kvinnans arbetsgivare som anmälde händelsen till JO.

Och chefs-JO Mats Melin håller med. Han konstaterar att det möjligen kunde vara befogat att ta med kvinnan till polisstationen för identifiering. Men därefter borde hon omedelbart ha frigivits.

Mycket kritisk

JO pekar på att graden av misstanke var låg och att frågan om att kvinnan skulle vara inblandad i mer omfattande bedrägerier var rena spekulationer. Han är mycket kritisk mot polisens hantering av hela ärendet och ser den oproportionerliga behandling som kvinnan utsattes för i jämförelse med det påstådda brottets omfattning som särskilt klandervärd.

Till råga på allt kastade polisen bort två beslagtagna pantkvitton, värda 34,50 kronor, som tillhörde kvinnan.

TT