Miljöaktion kan släcka Europa

NYHETER

Elnätet hotar att kollapsa efter att miljö- organisationer uppmanat till massaktion

Greenpeace, WWF och andra miljöorganisationer har uppmanat Europas invånare att släcka alla lampor hemma under fem minuter i morgon kväll, på den internationella klimatdagen.

Men aktionen hotar att slå ut stora delar av elnätet i Tyskland, Frankrike, Schweiz och Österrike, skriver tyska Die Welt.

Mellan klockan 20.00 och 20.05 uppmanas de som vill stötta arbetet mot miljöförstöringen att släcka sina lampor. Men det finns risk att strömförsörjningen slås ut på grund av den massiva dipp i elåtgången som massaktionen kan medföra.

Die Welt har talat med experter som har försökt förutse effekterna av att miljontals hushåll förväntas knäppa av sina lampor. Om tio miljoner hushåll släcker lampor på 300 W per hushåll innebär det ett plötsligt överskott i elnäten på 3 000 MW.

3 000 MW är precis så mycket som de europeiska elbolagen klarar av för att reglera naturliga upp- och nergångar i elnäten. Men blir variationerna större börjar automatbrytare slå av leveranserna till näten, skriver tidningen NyTeknik.se.

Även i Frankrike, Schweiz och Österrike uppmanas invånarna att delta i aktioneneftersom elnäten är ihopkopplade kan en stor del av kontinenten drabbas.

Det svenska elnätet är inte ihopkopplat med det europeiska kraftnätet på ett sådant vis att resonansfenomenet kan påverka, säger Mårten Norgren, presstalesman för Svenska Kraftnät till NyTeknik.se