Prostitutionen är tillbaka på gatorna

NYHETER

Polisen tar 3–5 sexköpare vid varje spaningstillfälle

Foto: Prostitutionen har hittat tillbaka till Malmskillnadsgatan och polisen tror att det nu finns cirka 100 prostituerade i Stockholm.

Snart tio har gått sedan den nya sexköpslagen infördes.

Då minskade gatuprostitutionen.

Nu ökar den i Stockholm.

Polisen tror att det beror på de ökade tillslagen mot lägenhetsbordeller.

Den nya sexköpslagen infördes 1998 och gatuprostitutionen i Stockholm minskade. Men snart hittade sexköparna nya vägarna via internet, och i dag finns flertalet hemsidor som erbjuder sexuella tjänster.

Prostitution överlag har alltså inte, förutom under en kort period strax efter den nya lagstiftningen infördes, minskat.

Turisterna bidrar

– Gatuprostitutionen ökar alltid över sommaren när det kommer fler turister hit. Dessutom har östeuropeer rest mellan de skandinaviska huvudstäderna och sålt sex i sommar, säger Tom Eckerling, kriminalinspektör och gruppledare för Förspaningsgruppen, som bland annat inriktar sig på prostitution.

– Vi har dessutom gjort många tillslag mot lägenheter så sexköparna besöker därför ogärna fastigheter för sexuella tjänster. Det är en annan bidragande orsak till att de prostituerade hittat tillbaka till Malmskillnadsgatan och andra kända stråk.

En friggebod på Malmskillnadsgatan

En annan orsak tror Tom Eckerling är att ämnet inte bevakas så hårt av medierna för tillfället.

Riksdagsledamoten Birgitta Ohlsson (fp) har lämnat in en motion där hon efterfrågar mer resurser och längre straff.

– Vi måste därtill satsa på social uppföljning och informera mer. Många turister känner inte till att Sverige är ett av få länder där det är förbjudet att köpa sex.

– Jag vill se en friggebod på Malmskillnadsgatan till vilken människor som vill prata och få hjälp kan söka sig.