Våldsgänget filmade allt

1 av 4 | Foto: 1. Vasaboys springer fram genom parken i centrala Stockholm. De har stämt möte med ett annat gäng – för att slåss.
NYHETER

De är skolungdomar och har slagsmål som hobby.

Här är ”Vasaboys” egen film som visar hur de misshandlar andra tonåringar.

Nu är två av dem misstänkta för Riccardo Campogianis död.

De möts i hörnet av Vasaparken och Odengatan i centrala Stockholm och är klädda i vitt. De kallar sig ”Vasaboys” och har samlats för att slåss.

Ska göra upp

En bit bort i parken väntar ett annat gäng, denna gång från Södertälje. I flera dagar har de sms:at varandra, tid och plats har bestämts och nu ska de göra upp i ett stort slagsmål.

Dödsmisshandel

Några av dem har druckit. Det är mitt på dagen.

Med i gruppen är, enligt uppgift till Aftonbladet, minst två av de tonåringar som nu misstänks för inblandning i dödsmisshandeln av Riccardo Campogiani.

På en videofilm inspelad i mitten av april ser man hur slagsmålet går till.

– Kom igen då, vi är Vasaboys, skriker gänget och springer mot de väntande motståndarna.

En ung man blir överfallen av flera personer samtidigt. De sparkar och slår och springer sedan vidare. De kommer ut på Torsgatan, de flesta av motståndarna från Södertälje har sprungit i väg. En ensam person är kvar på vägen. Han blir överfallen och nedslagen.

Ligger kvar orörliga

Gänget springer vidare. På gatan ligger två personer orörliga. En Vasaboys-medlem springer fram och trampar på en av dem. Allt filmas med digitalkamera.

Det är över på två minuter.

– Vi använder inte vapen, det är fegt, säger en person som var med i Vasaparken.

Sprider sig

Han berättar att den här typen av uppgjorda slagsmål är vanliga för ungdomsgänget Vasaboys, som mest består av skolelever från Vasastan och Kungsholmen i Stockholm. De är i 14–17 år och känner varandra väl.

– Det är som ett kompisgäng, säger en person med insyn.

Efter slagsmålet sprider de sig över stan. Några åker hem, andra samlas för att diskutera bataljen.

Stockholmspolisen är väl medveten om den här typen av slagsmål.

– Det är skrämmande och ett växande problem. Och nu har vi också sett vad en sådan misshandel kan leda till, säger Marie Öberg på polisen i Stockholm.