Sena utbetalningar till arbetslös

NYHETER

Reglerna ändrades mitt under kurs

Nya regler hos Försäkringskassan gör att arbetslösa med aktivitetsstöd har hamnat i kläm.

Men nu ska kassan ta itu med problemet och snarast lösa frågan.

När en kvinna i Linköping började en Ams-kurs valde hon ett datum. Hennes aktivitetsstöd utbetalades sedan tre—fyra dagar efter det datumet av försäkringskassans lokala kontor. Det innebar att kvinnan fick pengar den 23 eller den 24 varje månad.

Men mitt under kursen ändrades reglerna. Alla utbetalningar flyttades till Östersund, och plötsligt skulle pengarna betalas ut 14 dagar efter det valda datumet. För Linköpingskvinnans del innebar det att hon får pengarna först den 4 varje månad. Det gör att hon omöjligt kan betala hyran i tid, skriver Östgöta Correspondenten.

Michael Olausson, chef för aktivitetsstödet på försäkringskassan i Östersund, tror att folk kommer att anpassa sig till den nya situationen. Adriana Lender, överdirektör på Försäkringskassan är mera lyhörd.

- Det är övergången som har klickat. När utbetalningarna centraliserades uppmärksammade vi inte att de olika kassorna i länen (som tidigare betalade ut stödet) hade väldigt olika rutiner.

Hur stort problemet är ska Försäkringskassan nu ta reda på.

- Nu ska vi ha en genomgång i nästa vecka för att ta reda på det och hur vi ska lösa det, säger Lender. Människor behöver framför allt få veta i tid när utbetalningarna sker.

Stödet betalas ut var 14:e dag.

TT