Nyheter

Dödsost kan ha sålts i Sverige

Av: 

Robert Triches

NYHETER

Gorgonzolaost späckad med dödliga bakterier upptäckt i Norge

Flera partier med bakterieinfekterad italiensk gorgonzolaost har upptäckts i Norge.

En internationell varning har gått ut för den potentiellt dödliga osten, men livsmedelsverket vet inte om den sålts i Sverige.

– Det kan jag inte svara på, säger Ulla Nordström, enhetschef på enheten för inspektion på Livsmedelsverket till aftonbladet.se.

Dödsost Den här gorgonzolaosten innehåller stora mängder med potentiellt dödliga bakterier.
Dödsost Den här gorgonzolaosten innehåller stora mängder med potentiellt dödliga bakterier.

Den här italienska gorgonzolaosten är fullproppad med dödliga bakterier. I Norge har 20 kilo sålts av den. Om den sålts i Sverige och i sådana fall hur mycket – finns det ingen som vet.

– Jag har inte hittat någon information om den, säger Ulla Nordström.

Det var tidigare i juli som det norska Mattilsynet upptäckte höga halter av den potentiellt dödliga bakterien listeria monocytogenes i gorgonzolaosten, som är av märket Brescia LAT. Mängden bakterier var så stor att risken för att den som åt osten skulle få listerios ansåg hög. Listerios är en sjukdom som främst är farlig för gravida och de med nedsatt immunförsvar. Om någon i dessa riskgrupper får listerios är dödligheten upp mot 30 procent.

Nolltolerans

– Gränsvärdet i EU är 100 bakterier per gram ost. Här i Norge har vi nolltolerans, säger enhetschef Annette Haugane på Mattilsynet till aftonbladet.se.

När Mattilsynet upptäckte bakterien i ett stickprov från en vanlig livsmedelskedja drogs partiet omedelbart in. Men 20 kilo av osten hade redan sålts. Därefter tog man in ytterligare partier av samma ost och utförde kontroller på dem. De var också bakterieinfekterade. I fem av dem låg värdet på runt tio bakterier per gram ost. I den sjätte var värdet 31 800 bakterier i ett enda gram ost.

– Normalt krävs en stor mängd bakterier för att man ska insjukna, säger Annette Haugane.

Kan smitta fostret

En internationell varning har gått ut kring gorgonzolaosten. Livsmedelsmyndigheter i hela EU har fått veta att just den här osten kan innehålla den potentiellt dödliga bakterien. Men på livsmedelsverket känner man inte till den.

– Jag har inte hittat någon information om den, säger Ulla Nordström som tillägger:

– Vi har en allmän information kring bakterien på vår hemsida.

Enligt den informationen är gravida och de med nedsatt immunförsvar i riskgrupperna för att drabbas av listerios. Dödligheten är hög, upp mot 30 procent.

– Det är en allvarlig sjukdom med hög dödlighet. Den är farlig för gravida eftersom bakterien kan smitta fostret, säger Annette Haugane.

Att just den här osten bliv infekterad med bakterierna har troligen att göra med att den är gjord på opastöriserad mjölk.

ANNONS

50% REA hos Åhléns! Se till att fynda dina favoriter från välkända varumärken.

Extern länk från Åhléns

Shoppa här!

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter