En fest för gommen

NYHETER

Kangosost från Norrbotten, chokladpraliner från Värmland och kalvdans från Västra Götaland.

Ät dig genom Sverige på matfestivalen Smaklust.

Foto: Margareta Lindberg i Timbro sysslar med förädling av bärprodukter.

Festivalen är en hyllning till det småskaliga mathantverket och är den största i sitt slag i Norden. I helgen finns 250 mathantverkare på plats i Stockholm för att slå ett slag för svensk matkultur.

– Som besökare får man en matresa genom Sveriges län. Du får känna, lukta, smaka och framförallt köpa den här fantastiska maten, säger pressinformatören Lisa Herin.

Odlar svamp i grotta

Tanken med festivalen är bland annat att medvetandegöra vad Sverige har att erbjuda i matväg.

– Man tror inte att det är sant när man får reda på att det finns en grotta i Kiruna, 500 meter under jorden, där man odlar svamp. Eller att det finns en strutsfarm i Dalarna. Eller att gotländska viner vinner priser ute i Europa. Här sitter vi svenskar och köper franska ostar när vi har lika goda här hemma, säger Lisa Herin.

Hårt arbete

En av utställarna heter Margareta Lindberg. Hon förädlar bärprodukter i Rimbo norr om Stockholm och ser fram emot helgen med spänning.

– Många av oss mathantverkare arbetar 24 timmar om dygnet och hinner inte visa upp våra produkter. Det ska bli väldigt kul att få åskådliggöra vilken hög kvalitet vi håller.

Några av helgens höjdpunkter på Smaklust:

Jonas Andersson (.se)