Afrika i Gamla Stan

Foto: Birgitte Gacha, prinsessa från Kamerun, deltar i festivalen. Projektledaren Christel Schultz hoppas att den kan bidra till att förändra stockholmarnas bild av Afrika.
NYHETER

Kongobullar, kubansk folkdans och modevisning från Uganda. Nu kommer Afrika till Gamla stan.

Det är dags att lyfta fram Afrikas positiva sidor. Där har du idén bakom helgens afrikanska kulturfestival i Gamla stan.

– Jag tror att vi behöver få en annan bild av Afrika än misär och elände. Det finns mycket att gott att upptäcka därifrån, säger Christel Schultz, projektledare.

Religiös dans

Under helgen bjuds det på mat, musik, konst, film, dans, teater och föredrag. Bland annat får publiken se danskompaniet Tropicana Stockholm. Gruppen ska visa upp en religiös afrokubansk dans som kallas yamaya.

– Dansen är populär på Kuba men kommer ursprungligen från Afrika. Den kännetecknas av väldigt inrutade steg och rörelser. Dansen är tillägnad havets gud, Yamaya, säger Wynn Johansson, som är en av nio dansare som ingår i gruppen.

Känd över en natt

Avslutar festivalen gör Freida Darvel som är med i dokumentärfilmen "Under stjärnorna". Hon är gatubarnet från Sydafrika som kom med i dokusåpan "Popstars" och blev känd över en natt.

Några av festivalens höjdpunkter:

Jonas Andersson (.se)