Polisutredare byts ut i våldtäktsmål

NYHETER

Polismästaren: ”Vi vill inte att det ska bli diskussion om objektivitet”

En av de poliser som ingått i utredningen kring den våldtäktsåtalade 53-årige läkaren i Malmö har bytts ut. Bakgrunden är att polisen kritiserat åklagare Bo Albrektssons hantering av fallet.

Albrektsson beslutade tidigare att lägga ner förundersökningen kring fem av de anmälningar som fanns mot läkaren. Detta kritiserades av polisen.

Men beslutet ändrades efter överprövning. Därmed har utredningen återupptagits om dessa fall och nya utredare har dessutom tillförts och en ny åklagare har utsetts.

– Det är ett känsligt ärende och vi vill verkligen inte att det ska bli diskussioner om objektiviteten i fortsättningen, säger Stefan Sintéus, tillförordnad polismästare i Malmö, till Sydsvenskan.

Räcker med en misstanke

Läkarens advokat Mikael Nilsson har ifrågasatt polisens objektivitet och vice chefsåklagare Mats Ericsson säger till tidningen att det räcker med blotta misstanken om att polisen har bestämt sig i skuldfrågan för att det ska bli fråga om jäv.

På torsdagen inleds rättegången i tingsrätten mot Malmöläkaren i ett fall av grov våldtäkt och framkallande av fara för annan.

Enligt åtalet, som lämnats in av Bo Albrektsson, ska läkaren ha drogat en patient och därefter ha förgripit sig på henne.

TT