Måste betala tjuvens skatt

NYHETER

Någon slipper skatt genom att köra runt med Martins registreringsskyltar

Martin Kammenhed blev bestulen på sina registreringsskyltar.

Därmed är han för evigt – eller åtminstone så länge som han äger sin bil – dömd att överklaga trängselskatter som någon annan gjort sig skyldig till.

Foto: Martin Kammenheds registreringsskyltar stals. Nu har han hamnat i ett trängselskatts-moment 22.

– I går såg vi att våra nummerskyltar både fram och bak är borta. Jag misstänkte direkt att det hade med trängselskatten att göra, säger Martin Kammenhed till aftonbladet.se.

Han ringde till polisen och anmälde stölden. Därefter ringde han Vägverket. De kommer att skicka nya skyltar till honom, med samma registreringsnummer, eftersom numret fungerar som bilens personnummer. Alltså finns möjligheten att två bilar kör omkring med samma regskyltar – och passerar vägtullar.

Måste överklaga

– Personen på Vägverket sa att det bara är för mig att betala skatteavgifterna och sedan överklaga. För att göra det måste jag beställa foton på bilen från vägtullarna och jag frågade om det är meningen att jag ska göra det varenda dag? Tänk om personen passerar en tull tre-fyra gånger per dag?

Svaret på den frågan var ja. Martin Kammenhed måste överklaga alla skatter som han själv inte dragit på sig.

– Så kommer jag få göra så länge vägtullarna finns, eller tills jag säljer bilen. Vilket jag misstänker blir svårt i nuläget, säger Martin Kammenhed.

– Man blir ju helt matt. Jag är för trängselskatt, men det här är ju löjligt.

”Fall till fall”

Louise Jarn Melander är informationsansvarig för trängselskatt.

– Under försöket så var det ett tiotal bilägare som råkade ut för detta. Det är inget vanligt förekommande problem, säger hon.

– Första gången måste han överklaga till Skatteverket. Sen har Skatteverket en möjlighet att följa upp det här. Man försöker hjälpa de här fordonsägarna.

Hur följer Skatteverket upp det?

– Det får man se om man lösa från fall till fall.

Hur ska Skatteverket kunna veta vilken bil det är som passerar vägtullarna?

– Han ska betala skatten första gången, begära omprövning, beskriva vad som hänt och när Skatteverket har prövat det här och funnit att man har rätt så ska man inte behöva drabbas av detta i fortsättningen.

Men hur Skatteverket ska kunna veta vilken skatt som är inkorrekt?

– Det finns foton från betalstationerna, de är inte större än registreringsskylten, men man kan ibland se vad den sitter på för bil.

Och ibland kan man inte det?

– När man stjäl en regskylt är det inte i första hand för att undvika trängselskatt. Det här har fått alldeles för stora proportioner.

Så rent tekniskt kan man bli tvungen att hålla koll på ifall man blir påförd felaktig skatt i resten av livet?

– Det kanske man kan säga. Du kan inte slappna av när du blivit av med dina registreringsskyltar.

Martin Kammenhed känner sig inte lugnad av beskedet.

– Det är ju mycket möjligt att personen som stal skyltarna satte dem på en likadan grön Volvo V40 som jag har. Då blir det ju helt omöjligt för Skatteverket att avgöra vilken bil som passerar tullarna.