Förläng livet för julens blommor

NYHETER

Ta tillvara storhelgernas blomsterprakt

Välkommen 2007!

Fira det nya året med glittrande och doftande blomsterarrangemang.

Foto: Stilren presentbukett Gör orkidén lite extra festlig så här vid nyår. Detta är en utmärkt gå-bort-blomma som ofta är väldigt uppskattad. Här har Johanna Neckmar piffat till en orkidé med lavakvistar och spansk mossa.

Julens blomsterarrangemang sjunger i dagarna på sista versen och det är hög tid att ta tillvara på de blommor som fortfarande är vackra och utslagna.

– Snitta de blommor som fortfarande har några dagar kvar och sätt dem i ett annat sammanhang. Var noga med att välja blommor som inte är vissna, säger Johanna Neckmar, ägare till Blomsterpigans två butiker i Malmö.

Att hålla vas och underlag rent är väldigt viktigt för att inte riskera att snittytan på blomman täpps till.

Ha som regel att alltid diska vasen eller fatet innan du sätter i nya blommor. Och använd alltid näringspåsen du får hos floristen när du köper snittblommor.

Glöm inte näring

Inte bara för näringens skull utan för att påsen även innehåller bakteriedödande medel.

Tänk på att det finns ett fåtal blommor som inte behöver mer näring, som tulpaner. Fråga i blomsterhandeln om du är osäker.

– Utan bakteriedödande medel håller inte vattnet lika länge och blir lätt grumligt. Då riskerar snittytan att täppas till och växten kan varken ta upp vatten eller näring. Gamla knep som att använda socker är inget som jag rekommenderar, säger Johanna.

Doftande glitterbollar

En dröm av orkidéer

Gnistrande elegant

Fyrverkeri av blomster

Fler tips och idéer:

Micaela Nordberg ([email protected])

ARTIKELN HANDLAR OM

Inredning