Plågade sina djur

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2007-02-09

Nu åtalas mjölkbonden för missförhållandena

Bild från bondens gård.

När djurskyddsinspektören kom till gården möttes han av en fasansfull syn. Smuts, misskötta och magra djur.

– Det är skrämmande hur han har behandlat sina djur, säger kommunens djurskyddsinspektör Kenth Johansson.

Nu är mjölkbonden åtalad för fem fall av djurplågeri.

Kenth Johansson, som var den dåvarande djurskyddsinspektören i kommunen, säger att det har funnits missförhållanden på gården under en längre tid. De fall av djurplågeri som mannen nu åtalas för ägde rum 2003 till 2004.

Likgiltig för djurens lidande

Enligt Kenth Johansson verkar mannen vara helt likgiltig för djurens lidande. Kor som inte har fått sina sår omsedda, skitiga och allt för magra djur. Han berättar om en kviga som hade fått förlamning i samband med kalvning.

– Hon bara låg där i ett dygn utan att veterinär tillkallades. Sedan fick hon avlivas, säger Kenth Johansson.

Mannen är också åtalad för att ha låtit djur gå runt med benbrott. Kenth Johansson säger att mannen inte har gjort någonting förrän kommunen tvingat honom.

– Djurskyddslagens säger att djur ska behandlas väl och skyddas mot onödigt lidande och sjukdom. Det här bryter mot allt det.

Olyckliga omständigheter

Mannen själv medger de faktiska omständigheterna med förnekar brott. Han säger till aftonbladet.se att han inte tycker att han har gjort något fel utan att det är en rad olyckliga omständigheter som ligger bakom. Att djuren var magra förklarar han med att han hade en mager ras.

2004 fick mannen djurförbud av länsstyrelsen. I samma veva skrev han, enligt Kenth Johansson, över flera av djuren på sin fru.

– Det är klart att man blir upprörd att folk som är djurhållare och jordbrukare inte bryr sig om djuren. Att de är likgiltiga för hur djuren har det och bara tänker på att det är dyrt att ta dit veterinären.

Maria Soläng