Sjödin får betala ett högt pris

NYHETER

Lena Mellin: Hon måste lämna sin post

SSU:s ordförande Anna Sjödin måste lämna sin post.

Enligt domstolen är det klart att hon kallat ordningsvakten Babak Jamei för svartskalle.

Det är politiskt oförlåtligt.

Stockholms tingsrätt fällde SSU:s ordförande Anna Sjödin på alla punkter.

" Hon har förolämpat krogvakten Babak Jamei genom att kalla honom svartskalle.

" Hon har slitit av honom hans vaktbricka och lagt den i en polisbil. Det är egenmäktigt förfarande.

" Hon har slagit Jamei. Rätten bedömer det som ringa våld mot tjänsteman.

" När vakten bad henne lämna restaurangen Crazy horse den sena januarinatten i år vägrade hon, duktigt tydligt. Hon fälls för våldsamt motstånd.

Att vara full och dum på krogen var i Anna Sjödins fall brottsligt. Bara det är allvarligt för ordföranden i Sveriges största politiska ungdomsförbund. Men inte tillräckligt för att hon skulle tvingas bort.

Ingen respekt

Det politiskt mest graverande är i stället att Anna Sjödin fälls för att ha kallat krogvakten Babak Jamei för "svartskalle".

Det gör att Anna Sjödin måste lämna sin post. Eller åtminstone ta time out tills frågan avgjorts i hovrätten.

På SSU:s hemsida slår organisationen fast att "det finns inga vi och dem. Det finns bara vi. För oss unga socialdemokrater handlar integration om att alla människors lika värde ska respekteras - kvinnors som mäns, barns som vuxnas, människor med utländsk bakgrund som de med svensk bakgrund".

Men just den respekten visade alltså inte Anna Sjödin när hon i fyllan och villan ville trycka dit den i hennes ögon besvärlige vakten Babak Jamei. Då tog hon till ordet svartskalle och därmed är hennes politiska gärning avslutad för den här gången. Hon har brutit mot sitt eget partis grundläggande värderingar.

En tuff höst

För Anna Sjödin har domen inte bara ett högt politiskt pris. Den gräver också ett djupt hål i plånboken, sammanlagt 60000 kronor. Merparten är ett kraftigt bötesstraff på 36000 kronor. Men Sjödin ska också betala krogvakten 5 000 kronor i skadestånd för att hon kallat honom svartskalle. Och 500 kronor i ersättning för sveda och värk.

Dessutom måste hon betala 18500 kronor till sin advokat Leif Silbersky.

Med bästa vilja i världen kan man inte påstå att socialdemokraterna just nu befinner sig i någon positiv spiral.

Valförlust i riket, Stockholms län och Stockholms kommun. En avgående partiledare utan självklar efterträdare. Den starka kvinnan i Stockholm petad. Och så domen mot SSU-Anna Sjödin.

Bättre höstar har Sveriges största parti varit med om.

Lena Mellin