Nördarnas klipp: 12 000 000 000

NYHETER

Startade sajten i garaget – nu har de sålt till Google

Foto: RIKA SOM TEKNIKTROLL Förra året skapade Chad Hurley och Steve Chen en slags fildelarsajt för att kunna visa sina vänner några videosnuttar från en middag. Då visste killarna knappast att resultatet YouTube skulle bli en braksuccé – med miljontals besökare varje dag.

NEW YORK

Det är bara 20 månader sedan Chad Hurley och Steve Chen startade internetsajten YouTube – i Hurleys garage.

I förrgår sålde de företaget för 12 miljarder kronor.

– Vi är kungar nu, skrattar de 28-åriga nördarna.

Foto: Här, ovanpå en japansk restaurang i Kalifornien, har YouTube sitt högkvarter.

Det började, som så ofta, med något som mest liknade en slump.

I februari förra året ville Chad Hurley och Steve Chen visa ett halvdussin vänner några videosnuttar tagna under en middag i San Francisco.

Men de kunde inte komma på något smidigt sätt att göra det.

Att skicka dem via mejl visade sig vara hart när omöjligt. Klippen var för stora och mejlen kom för det mesta i retur. Och att bara lägga ut dem på en vanlig sajt på nätet innebar också för mycket huvudvärk, tyckte de.

Så Hurley och Chen – två unga tekniknördar som blev vänner när de var med och lanserade pionjärsajten Paypal i slutet av 1990-talet – låste in sig i Hurleys garage i San Bruno för att försöka hitta på något helt nytt.

Resultatet blev alltså YouTube – ett slags musikdelarsajt fast för film, där användarna enkelt och smidigt kan lägga upp och dela med sig av filmer och video­snuttar.

Gratis.

Miljontals användare

Den blev snabbt en braksuccé inte bara bland Chad Hurleys och Steve Chens middagsgäster.

Inom loppet av bara någon månad hade YouTube miljontals besökare. Och i den stilen har det fortsatt. I augusti i år var 72 miljoner användare inne på YouTube.

Per dag.

Varje dygn spelas över hundra miljoner filmer på sajten.

Det innebär att YouTube är den fjortonde populäraste sajten i hela världen.

– Jag tror framgången bygger på att vi snabbt byggde en gemenskap kring YouTube, säger Steve Chen i en intervju med Business Week.

– Visst, det här är tv-stationen alla drömt om, där man ser vad man vill när man vill. Men det finns en särskild sorts gemenskap kring YouTube. Det är det som skiljer oss från exempelvis Itunes.

Sålde för miljarder

Något som också skiljer Chen och Hurley från de flesta andra är att de numera är rika som troll.

För i förrgår sålde de YouTube till Google – för ­12 miljarder kronor.

Inte så illa pinkat av två 28-åringar som för mindre än två år sedan kom på att de ville dela med sig av några filmer.

– Så går det när två kungar slår sig ihop, skrattar duon på en video som lagts ut på YouTube i samband med Googledealen.

– Allt är vårt nu!

Hurley var visserligen entreprenör i tidiga år. Redan som femåring försökte han sälja målningar från familjens trädgård i en förort till Philadelphia. Senare studerade han webbdesign vid Indianauniversitetet i Pennsylvania.

Succé som 20-åring

Till Paypal – som förmedlar betalningar på nätet – kom han efter att ha läst om företaget i tidningen Wired. Hurley skickade ett mejl till ägarna och förklarade att han måste jobba åt dem. Ägarna höll med. Väl där designade den blott 20-årige Hurley varumärket företaget fortfarande använder. Han lämnade Paypal efter sammanslagningen med Ebay.

Chen, YouTubes tekniske chef, var ett mattesnille redan i high school. Under sitt sista år på prestigefyllda University of Illinois, där han läste datavetenskap, värvades han till Paypal av grundaren Max Levchin. Chen blev en av Paypals viktigaste medarbetare och jobbade strax innan lanseringen av YouTube med företagets expansion i Kina.

Och vad tänker dessa snillen göra nu, när de har pengar nog att bada i?

Fortsätta jobba.

– Det känns fantastiskt att ha de resurser som krävs för att utveckla vår teknik, säger Chen till AP.

Kort sagt:

Tekniknördar förblir tekniknördar – också med miljarder på banken.

Youtube

Komiker mest nedladdad

 Mycket av de populäraste videoklippen på YouTube är hemmagjorda tokigheter. Också höjdpunkter från olika tv-program lockar många tittare.

Här är topplistorna.

Per Bjurman