Voodoo får dem att sälja kroppen

Publicerad:
Uppdaterad:

Kvinnliga hallickar styr tjejerna med svart magi - nu dyker de upp i Skandinavien

Nigerianska kvinnor tvingas till prostitution med voodoo.

Nu dyker allt fler av dem upp i Skandinavien.

Kvinnliga hallickar i Nigeria styr tjejerna med hot och svart magi. De kallas ”madammer”. Det uppger radioprogrammet Kaliber i P 1.

– Förutom att samla in och spara blod, naglar och könshår från kvinnan så tar voodooprästen ibland också ett foto på hennes spegelbild. Då kan han kontrollera henne på avstånd. Och se och följa hennes rörelser i Europa, säger Kalibers reporter Mikael Funke.

Ny ström av kvinnor

Tidigare har offren för trafficking hämtats i Ryssland och andra länder i Östeuropa.

Nu kommer en ny ström av kvinnor som lurats eller hotats till prostitution från Nigeria.

Kalibers reportrar Mikael Funke och Marcus Hansson besökte huvudstaden Benin City, centrum för de nigerianska människohandlarna.

Reportrarna utgav sig för att vara svenska affärsmän som ville köpa nigerianska flickor för att ta hem till Sverige. De erbjöds fem tjejer, för 9 000 euro styck.

Kommissarie Thomas Ekman är chef på länskriminalpolisens traffickinggrupp i Göteborg. Han anser att den svenska sexköpslagen får hallickarna att välja andra länder. Men Sverige fungerar som transitland.

Enligt FN finns 10 000 nigerianska prostituerade i Italien.

Drygt 400 nigerianskor säljer nu också sex på Oslos paradgata Karl Johan. Den norska polisen anser att de flesta av dem lever under hot och att de utsatts för kvinnohandel.

Kerstin Danielson

Publicerad: