28-åringen ensam om kassebedrägeri

NYHETER

”Rutinerna i arbetet borde ha varit annorlunda”

Inget pekar på att fler anställda gjort sig skyldiga till brott i samband med bedrägeriet där en handläggare lurade Försäkringskassan på 36 miljoner.

Det visar en internutredning som snart presenteras.

Foto: Den här lyxvillan söder om Göteborg och de här lyxbilarna köpte 28-åringen för de stulna pengarna. Huset är nu till salu.

I början av oktober dömdes den före detta handläggaren på ett av kontoren i Göteborg till fyra års fängelse för trolöshet mot huvudman. Under ett års tid betalade han ut drygt 36 miljoner kronor till sig själv och några anhöriga.

Skakade F-kassan

Bedrägeriet uppdagades i våras och skakade om rejält inom Försäkringskassan. Den stora frågan var hur mannen kunde förskingra enorma belopp under lång tid utan att bli upptäckt.

Omedelbart efter att bedrägeriet avslöjats tillsattes en internutredning inom Försäkringskassan. Arbetet leds av säkerhetsdirektör Torgny Collin och är nu så gott som färdigt.

– Vi har konstaterat att det finns interna rutiner som bör ändras och göras bättre, säger han.

Föråldrat system

Utredningen visar även att Försäkringskassans utbetalningssystem är föråldrat.

– Vi ska se över systemet och se till att vi får bättre varningssignaler, säger Torgny Collin.

Den 28-årige handläggaren som förskingrade de 36 miljonerna gjorde utbetalningar av falska assistansersättningar till sitt eget konto. Flera anställda som jobbat med just assistansersättningar både vid Försäkringskassan i Västra Götaland och på huvudkontoret i Stockholm har intervjuats i internutredningen.

– Vi ser inte att någon ytterligare person gjort sig skyldig till något brott. Däremot borde rutinerna i arbetet ha varit annorlunda, säger Torgny Collin.

En rapport över internutredningen väntas vara sammanställd i mitten av november.