Isdans – på plast

Av: Linda Nohrstedt

Publicerad:
Uppdaterad:

Vaksala torg kan få skridskobana av plast

På skridskor mitt i stan Uppsala kommun planerar för en skridskobana i plast på Vaksala torg. Bilden är från isbanan i Kungsträdgården, Stockholm.
Foto: Malin Bonde
På skridskor mitt i stan Uppsala kommun planerar för en skridskobana i plast på Vaksala torg. Bilden är från isbanan i Kungsträdgården, Stockholm.

Det kan bli isdans på Vaksala torg i vinter.

Kommunen upphandlar just nu en bana för torget – i plast.

Tanken är att sponsorer ska stå för inköpskostnaden och lokala hockey- och bandyklubbar sköta monteringen. Upphandlingen har just startat och några offerter har ännu inte inkommit.

Hur mycket en plastbana kan kosta ska upphandlingen visa. Men 600 000 kronor får man nog räkna med för en bana som mäter 25 gånger 25 meter.

Mer trögåkt

Någon skridskobana av riktig is är inte aktuellt.

– Vi måste kunna flytta på den. Vaksala torg är ju en torg- och marknadsplats, säger Maria Arvola, chef på Uppsala kommuns fritids- och naturkontor.

En skridskobana av plast sägs vara mer trögåkt än vanlig is.

– Ett skär ger inte samma utslag som på vanlig is. Det är ganska tungt, så det är bra för musklerna, säger Maria Arvola.

”Liv och rörelse”

Kommunen har diskuterat planerna på en plastbana med flera företag och ett 10–15-tal har sagt sig kunna bidra med pengar.

Upphandlingen väntas vara klar i november och i början av nästa år hoppas kommunen att skridskobanan kan vara på plats i centrala Uppsala.

– Det blir en möjlighet för Uppsalaborna att göra något kul mitt i stan. Jag hoppas att vi får liv och rörelse på torget, inte bara marknad, säger Maria Arvola.

Publicerad: