Spanske kungen till Chávez: Håll käften!

Publicerad:
Uppdaterad:

Juan Carlos stormade ut från latinamerikanskt toppmöte i vredesmod

1 av 3 | Foto: EPA
– Varför håller du inte käften? ropar Spaniens kung till Chavez.

Helgens stora toppmöte för spansk- och portugisiskspråkiga länder urartade i verbala rallarsvingar.

– Varför håller du inte käften?! ropade Spaniens kung till Venezuelas president Hugo Chávez.

Officiellt skulle det 17:e iberoamerikanska toppmötet, som samlar länder på iberiska halvön och Latinamerika, handla om hur socialpolitiken kan förbättras. Men utåt har tredagarsmötet, från torsdagen till lördagen, i Chiles huvudstad Santiago dominerats av motsättningar – dels ett gräl mellan Argentina och Uruguay om finländska Metsä-Botnias nu startklara massafabrik nära de två ländernas gräns, dels öppna politiska motsättningar mellan den Venezuelaledda revolutionära vänstern och den mittenvänster som representeras av tungviktarna Brasilien och Spanien.

”Fascist”

Venezuelas kontroversielle vänsterpresident Chávez berättade i ett tal om ett möte för flera år sedan med Spaniens dåvarande premiärminister José María Aznar, då de ska ha diskuterat oroshärdar som Haiti och delar av Centralamerika.

– ”De har kört sig själva ner i skiten”, citerade Chávez en Aznar-kommentar, och tillade att han där och då kände att ledarkollegan är ”en fascist och en rasist”.

När Spaniens nuvarande premiärminister José Luis Rodríguez Zapatero ville försvara sin företrädare vägrade Chávez tillåta detta, vilket fick Spaniens kung Juan Carlos att höja ett ilsket finger mot venezuelanen:

– Varför håller du inte käften!? ropade monarken.

Knähund

Juan Carlos stormade därefter ut, men sedan lyckades mötesvärdinnan, Chiles president Michelle Bachelet, enligt nyhetsbyrån EFE lugna ned de svallande machokänslorna och ge Zapatero ordet.

– Man kan vara radikalt oenig utan att bli ohövlig, sade han bistert med adress Chávez, vilket fick många av mötesdeltagarna att applådera.

Både Chávez och Zapatero representerar liksom de flesta av mötesdeltagarna styren på vänstersidan av den politiska skalan, men replikskiftena framhävde den politiska klyftan mellan det Venezuelaledda lägret och den mittenvänster som Chile och Latinamerikas jätte Brasilien tillhör.

Bolivias president Evo Morales klagade enligt Reuters referat i sitt tal över att kolleger ser honom och Chávez som Latinamerikas vänstervariant av de senaste årens stående politiska skämt om Storbritanniens Tony Blair som USA-presidenten George Bushs knähund.

– På grund av kamrat Hugo Chávez ovillkorliga stöd behandlar de oss som djur – han är den store och jag är den lille, sade Morales.

Henrik Samuelsson/TT

Publicerad: