”Vi fick en nattlig uppenbarelse”

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Ledaren för den ryska domedagssekten i exklusiv intervju

Med 450 liter bensin har domedagssekten grävt ner sig i jordhålan i södra Ryssland.

Bensinen ska användas om medlemmarna tvingas upp från grottan där de inväntar jordens undergång.

– Jag hoppas att det inte går så långt, säger sektledaren fader Pjotr Kuznetsov i en exklusiv intervju med tidningen Komsomolskaja Pravda.

Sektledaren Pjotr vårdas på en psykiatrisk klinik.
Foto: Scanpix
Sektledaren Pjotr vårdas på en psykiatrisk klinik.

Reportern möter en utmärglad, hålögd sektledare iklädd en rutig pyjamas på den psykiatriska kliniken där han vårdas. Några mil därifrån har hans medlemmar spärrat in sig för att invänta jordens undergång. Bara där, i grottan, finns räddningen för de utvalda.

– En av oss fick en nattlig uppenbarelse - att rädda oss ner under jord, säger Pjotr.

Han greps av polis för en dryg vecka sedan och efter fyra dagars påtryckningar visade han slutligen polisen den grotta där nästan 30 personer har spärrat in sig.

Grävde på nätterna

Grottan har sektmedlemmarna själva grävt.

– Vi grävde i en och en halv månad, mest på nätterna. Gud skyddade oss och änglarna hjälpte oss, berättar Pjotr.

– Grottan är 50 meter på längden och tillräckligt hög för en människa. På sidorna finns avskilda celler för familjerna. I ena änden har vi grävt fram en brunn, i den andra en toalett.

Enligt sektledaren har medlemmarna tillräckligt med mat och vatten för att klara sig till maj nästa år, då de räknar med att jorden ska gå under.

I grottan finns även 450 liter bensin för uppvärmning och matlagning, men också som en utväg om medlemmarna tvingas därifrån. Då ska ett kollektivt självmord begås.

Fyra barn

– Jag vill inte tänka på det. Jag hoppas att det inte går så långt.

Tillsammans med de vuxna sektmedlemmarna finns även fyra barn, alla flickor. Den yngsta är enligt Komsomolskaja Pravda bara ett år och fyra månader. Den äldsta är 14 år.

Men enligt Pjotr kan den som vill lämna grottan när som helst.

– Gud har utsatt var och en av dem för en prövning. Den som inte har styrka nog, den som drabbas av svaghet, den måste gå ut därifrån.

Myndigheterna har satt sitt hopp till att sektledaren själv ska följa med till jordhålan för att tala medlemmarna till rätta. Men sent i går kväll meddelade läkarna att de inte är beredda att släppa ut Kuznetsov, skriver Komsomolskaja Pravda.

Publicerad: