Våldsam kurs blir snällare

NYHETER

Självförsvar för tjejer kvar på schemat

Den omdebatterade självförsvarskursen på Lerums gymnasium blir kvar. Men med modifikationer.

– Vi ska ha mindre fysiska inslag, säger rektor Lars-Åke Rosenqvist.

Foto: Den hårda självförsvarskursen har fått kritik från bland annat elevrådet. Nu införs förändringar inför höstterminen. (Personerna på bilden har inget med artikeln att göra.)

Lerums gymnasie har i flera år erbjudit en självförsvarskurs för tjejer. I höst har ett trettiotal elever nappat, men kursen möttes också av mycket kritik om att vara allt för våldsam. Varken ungdomsfullmäktige eller elevrådet tyckte kursen uppfyllde de krav som borde ställas på en gymnasiekurs. Men självförsvaret blir kvar.

– Det är ju elever som redan börjat på kursen, så vi måste ju slutföra den. Sedan ska vi se över upplägget och förändra den till nästa gång, och en del förändringar hoppas vi få in redan i innan den pågående avslutas, säger Lars-Åke Rosenqvist.

Till exempel?

– Det ska fortfarande finnas fysiska inslag, men också handla om att prata, stärka självförtroende, mer beteendevetenskapliga aspekter. Vi ska försöka få med kurator och skolpsykolog i kursutformningen.

Lars-Åke Rosenqvist är trots allt nöjd med debatten kring kursen.

– Det har varit en bra diskussion, inte minst bland eleverna. Jag har nog inte varit medveten om att kursen varit så kontroversiell, säger han.