Här hålls hon fången

Av: Stefan Holm

Publicerad:
Uppdaterad:

Nu kräver världens ledare att få träffa frihetskämpen

SENASTE BILDEN Aung San Suu Kyi sitter sedan 1989 i husarrest.
Foto: Foto: AP
SENASTE BILDEN Aung San Suu Kyi sitter sedan 1989 i husarrest.

Här är den senaste bilden på frihetskämpen Aung San Suu Kyi, 62.

I går förstärkte juntan barrikaderna runt hennes hus.

Taggtråd och sandsäckar lades ut – samtidigt som världens ledare kräver att få träffa henne.

Foto: Foto: ALL OVER PRESS
Aung San Suu Kyi.

Suu Kyi är sedan flera år satt i husarrest av juntan. Hennes hus på Universitetsavenyn i Rangoon är avspärrat.

Men i lördags släppte de beväpnade vakterna fram hundratals munkar till hennes port. De fick stanna i 15 minuter och under bönen visade hon sig vid grinden.

Tog med mobilkamera

En av besökarna lyckades fotografera henne med sin mobiltelefon.

– Vi blev glada av att se att hon såg ut att må bra, sa en munk efter mötet.

Nu har juntan förstärkt barrikaderna kring hennes hus. I går kom rapporter om att militären la ut taggtråd och sandsäckar.

Under gårdagen kom flera rapporter om att Suu Kyi skulle ha flyttats från sin husarrest till det ökända fängelset Insein. Men en diplomat på plats i Rangoon som nyhetsbyrån AFP talat med var skeptisk till uppgifterna.

– Det är högst otroligt att hon skickats till fängelset. Det är meningslöst för juntan att göra det, sa diplomaten till AFP.

Det uppgavs också att landets näst högste militär, general Maung Aye, kommer att träffa Suu Kyi inom kort.

Generalen ska ha motsatt sig att våld använts mot demonstranter och det ryktas att han och juntaledaren general Than Shwe inte är överens.

– Det har varit rykten om Suu Kyi tidigare, bland annat att hon satts i fängelse. Och just det var inte sant då. Men om detta med mötet stämmer är det extremt intressant, säger Jesper Bengtsson, ledarskribent på Aftonbladet och expert på Burma.

Nu kräver även världens ledare att få träffa Suu Kyi. FN:s sändebud till Burma Ibrahim Gambari väntas komma till landet under helgen och han kräver att få träffa henne.

I natt gick Geroge Bushs hustru Laura Bush ut med stöd till Aung San Suu Kyi.

– Sändebudet måste få träffa de demonstrerade munkarnas och Burmas demokratiskt valde ledare Aung San Suu Kyi, säger presidentfrun.

Får inte träffa barnen

Suu Kyi, som varit i husarrest nästan oavbrutet sedan 1989, har inte träffat sina två söner, Alexander och Kim, sedan 1999. Alexander bor i USA med sin burmesiska fru medan Kim har sitt hem i Oxfordshire, där han bor med hustrun Rachel och deras två barn.

En släkting säger till Daily Mirror:

– Det har varit väldigt jobbigt för oss som familj. Pojkarna har inte fått visum på åtta år. Det har inte funnits något sätt att berätta för henne om barnbarnen. Vi längtar efter att få prata med henne, skicka brev och bilder, men det är omöjligt.

Publicerad: