Alla nekar till Landvetterrånet

NYHETER

Hård bevakning och hög säkerhet när rättegången inleddes

Foto: Anhöriga och journalister går in i salen på Göteborgs Tingsrätt inför första dagen av rättegången kring Landvetter-rånet.

Ett femtiotal personer var närvarande när rättegången idag började mot åtta män, alla misstänkta för det spektakulära rånet på Landvetter förra året. Förhandlingarna hålls i säkerhetssalen under polisbeskydd.

Foto: Det var i mars förra året som en värdetransport rånades på Landvetter. Åtta miljoner saknas fortfarande.

Bland dem som samlats i säkerhetssalen i Göteborgs Tingsrätt fanns flera målsägare som på ett eller annat sätt drabbats av rånet och som kommit för att kräva ersättning.

Sex av de åtta misstänkta är häktade och de fördes till rättegången i varsin säkerhetsbil.

Samlade och lugna satt de och lyssnade när åklagaren läste upp sin sakframställan. Några av dem vände sig om mot åhörarna för att få ögonkontakt med bekanta eller anhöriga.

Alla förnekar brott

De sex huvudmisstänkta är åtalade för grovt rån och flygplatssabotage alternativt medhjälp till brotten. Samtliga nekar till brott.

De två andra åtalade misstänks för medhjälp till brotten respektive häleri och skyddande av brottsling. Båda nekar till brott men den person som misstänks för medhjälp erkänner att han tillverkat en väska med en antenn och en lysdiod på. Han hävdar dock att han inte vetat att väskan skulle användas som bombattrapp.

Mannen som åtalas för häleri och skyddande av brottsling medger att tre personer kommit till hans verkstad och bett att få förvara en väska. Han hävdar dock att det inte var tre av de medåtalade som besökte honom vilket han tidigare ska ha sagt.

Rättegången väntas pågå fram till i början av mars.

Straffen

Karolina Vikingsson (.se)