Polisen stoppade IFK – AIK på TV4

NYHETER

Nu går TV4 miste om att sända mötet med AIK

Foto: Scanpix
Ett möte mellan IFK Göteborg och AIK klassas alltid som en högriskmatch. Om det äger rum en lördag ökar risken ytterligare och polisen får lägga stora resurser på att hindra bråk.

TV4:s planer att direktsända IFK Göteborgs hemmamatch mot AIK har stoppats av polisen.

Den planerade lördagsmatchen flyttas till en tisdag vilket gör att kanalen går miste om sändningsrättigheterna.

– En glädjande nyhet, säger supporterpolisen Östen Gustafsson.

I det preliminära allsvenska programmet gick förbundet emot polisens rekommendationer och fastställde matchdatumet mellan Blåvitt och AIK till lördagen den 14 april.

Bakom beslutet låg TV4:s krav att få direktsända matchen under sina helgsändningar.

Men i samband med gårdagens förhandlingar stoppade polisen alla planer på en lördagsmatch och TV4 gick miste om sändningsrättigheterna.

Matchen i Canal Plus istället

Matchen kommer att spelas tisdagen den 17 april och sänds därmed i Canal Plus.

– Vi brukar få utkast till spelordningen på remiss och då låg matchen på en måndag, vilket vi tyckte var bra. Sen fick vi höra att den flyttats till lördagen. Det tyckte vi var besvärligt, och det är ju skoj att det fått gehör hos förbundet, säger Östen Gustafsson.

– Att matchen ligger på tisdag är mycket mer lätthanterligt och bra ur både ordnings- och ekonomisk synpunkt. AIK-IFK är den värsta match vi har här i Göteborg.

Enligt uppgifter till Punkt SE har matchen kunnat flyttas tack vare en kompromiss. Främst handlar det om att matchen Malmö–AIK fortfarande ligger kvar på en lördag, något som också bekräftas indirekt av Fotbollförbundets spelordningsansvarige Anders Brulin:

”Polisen bestämmer i slutändan”

– Polisen var främst orolig för Göteborgsmatchen. När de fick igenom det kravet var de relativt nöjda. Men alla berörda måste inse att det i slutändan är polisen som faktiskt bestämmer.

TV4 ska enligt samma uppgifter vara missnöjda och har försökt få igenom sin vilja in i det sista.

– Det där har jag inga som helst kommentarer till, säger kanalens sportchef Hans Pekkari.

Enligt Anders Brulin kommer TV4 förmodligen att sända Malmö–Gais den nämnda lördagen. Det beslutet är dock inte klubbat ännu.

Högriskmatcher i Göteborg

Högriskmatcher i Stockholm

David Tanentsapf, Erik Gustafsson (.se)