”Vi var förtvivlade”

NYHETER

Irakiska familjen berättar om varför de sökte skydd i jordhålan

Familjen nekades hjälp av socialen.

Då tog de sin tillflykt till en jordkällare där förhållandena höll på att kosta dem livet.

– Vi var förtvivlade, säger mamman Saliah Yonnis till tidningen Arbetarbladet.

Foto: PERNILLA WAHLMAN
Här i jordkällaren bodde sexbarnsfamiljen.

Sverige skakades av bilderna från jordhålan dit den irakiska sexbarnsfamiljen sökte sig i desperation.

Försöket att göra upp eld för att hålla värmen slutade med rökförgiftning. Mamman och barnen fördes natten till måndag svårt medtagna till sjukhus.

Nu talar de för första gången själva ut om sin situation.

– Det hela började med att vi inte hade någon bostad. Jag och min man sökte hjälp hos socialen. Vi bad att de skulle ordna ett rum åt oss, bad för våra barns skull. Men de sa nej. Hela tiden sa de nej, berättar sexbarnsmamman Saliah Yonnis för Arbetarbladet.

Lämnade Malmö

Det var i oktober. Då hade familjen lämnat Malmö där de ska ha utsatts för trakasserier, och rest till Sätra där Saliahs mamma bor.

– Vi ville hit för att vi har släkt här. Självklart trodde vi att vi skulle få hjälp med att hitta ett eget boende. Vi kunde inte föreställa oss att det skulle vara så svårt.

Den enda hjälp som kommunen i Gävle erbjöd familjen var, enligt Saliah, tågbiljetter tillbaka till Malmö.

När hennes mamma på grund av sjukdom och trötthet inte längre orkade ha familjen hos sig tvingades de ut på gatan. Tillflykten blev jordkällaren.

Lovat bostad

– Vi var förtvivlade. Det regnade och vi gick nästan vilse. Men vi hade gått förbi jordkällaren en gång tidigare när vi varit på besök på sjukhuset och kom i håg den. Jag hade packat en väska med varma kläder och ett täcke och tänkte att det kanske skulle gå, säger Saliah till tidningen.

Två förbipasserande män upptäckte familjens situation och larmade ambulans.

Nu har socialtjänsten lovat familjen en egen bostad. Men Saliah vågar inte riktigt tro på löftet.

– Inte efter allt som hänt. Men vi hoppas förstås. Vi vill inget hellre än att få någonstans att bo. Så att barnen kan få må bra.

Socialtjänstens förklaring till att man tidigare inte erbjudit familjen någon bostad är att de redan hade både bostad och bidrag från socialtjänsten i Malmö. Hos myndigheten i Gävle menade man att familjen borde ha återvänt till hemstaden för att lösa sina problem där, skriver Gefle Dagblad.

Tidigare artiklar

Johanna Melén