Hon dog i flygstolen

NYHETER

Flygvärdinnan kämpade för kvinnans liv i 45 minuter

Kvinnan blev sjuk på flyget hem från Las Palmas – och planet tvingades gå ner i Hannover.

– Vi försökte en halvtimme, trekvart med defibrillator. Men det gick inte, säger en sköterska ombord.

Foto: Sven Hagström/Airliners.net
tragiskt flygdrama En äldre kvinna insjuknade plötsligt ombord på ett Novairplan på väg till Sverige från Las Palmas. Livräddningsförsök gjordes ombord av en undersköterska och kabinpersonal.

Tre och en halv timme för sent landade sent i går kväll flyget från Las Palmas, Gran Canaria, på Arlanda. Ombord fanns ett 100-tal omskakade charterpassagerare.

Planet hade just kommit in över tyskt luftrum när en av dem, en äldre kvinna, plötsligt insjuknade i en trolig infarkt.

Ombord fanns endast en sjukvårdsutbildad kvinna, en undersköterska, som snabbt fanns vid kvinnans sida. Tillsammans med kabinpersonalen inledde de livräddning.

Uppskakande

– Det var otäckt och självklart dramatiskt. Flygvärdinnorna sprang om varandra och många av oss var uppskakade. Men personalen skötte det väldigt bra, säger Olle Edman, en av passagerarna ombord.

För sent för läkare

Kapten vände planet mot närmaste flygplats, det var Hannover, men det dröjde ändå en bra stund innan planet stod på marken och läkare kunde ta över. Då var det för sent.

– Vi gjorde verkligen allt vi kunde in i det sista. Själv stod jag på knä i mittgången när planet landade, säger undersköterskan.

En ambulans var framkörd till flygplanet och både kvinnan och hennes sällskap, en äldre herre, fördes till sjukhus i Hannover. Passagerarna, som fick sitta kvar i planet, informerades kontinuerligt om vad som hände.

Fick vänta i Hannover

– Vi fick veta att det inte gått bra och att vi därför måste vänta i Hannover tills tysk polis var klara, säger Olle Edman.

Planet flögs av Novair, ett systerbolag till Apollo.

– Det är obehagligt när någon blir sjuk ombord. Det är självklart att vi då går ner för att försöka rädda liv, säger Liesel Rossoni Gabrielson, trafikchef på Novair.

Kvinnans ressällskap följde med hem till Sverige och togs sent i går kväll emot av personal på Arlanda. En flygvärdinna höll honom sällskap ombord på planet.

Petter Ovander