Kraftig blåst och blixthalka i morgon

NYHETER

Smhi varnar för mycket hårda vindbyar och isbelagda vägar

Håll i hatten – och kör försiktigt.

Ett intensivt lågtryck som passerar landet gör att det enligt Smhi finns risk för blixthalka i norr och kraftig blåst i söder under tisdagsdygnet.

– Det blir allmänt ostadigt och riktigt blåsigt i söder, säger Jonas Höglund, meteorolog vid Smhi.

Lågtrycket med tillhörande nederbörd passerar under tisdagsdygnet, och innebär blåst och temperaturer som är mycket höga för årstiden i landets södra halva, meddelar Smhi.

På måndagseftermiddagen ufärdade Smhi varningar klass 1, som gäller dels mycket hårda vindbyar under tisdagsdygnet, och dels risk för isbeläggning i stora delar av Svealand och Norrland.

Risk för stormbyar

Det blir hårda syd- eller sydvästvindar längs kusterna och friska till hårda vindar inne över land. I kustbandet på västkusten finns risk för stormbyar från Strömstad till Göteborg.

I och med blåsten och stora nederbördsmängder finns det risk för höga vattenstånd längs västkusten. Men avseende höga vattenstånd varnar inte Smhi ännu.

– Det ser inte ut att bli några större konsekvenser, säger Jonas Höglund.

Halka i norr

I Dalafjällen och södra Norrland faller nederbörden först som snö, men övergår på många håll i regn. Då temperaturen väntas falla finns risk för lokal halka från nordligaste Dalarna och upp till norra Norrlands kustland.

– Från norra Dalarna och norrut får man ta det lugnt i natt och i morgon om man kör bil, säger Jonas Höglund.

Längst i norr väntas snö.

Smhi:s varningar:

Johan Edling, Robert Triches