Rysk oppositionstopp ihjälskjuten i Moskva

Den ryska oppositionsledaren och Putinkritikern Boris Nemtsov har skjutits till döds.

Enligt ryska medier sköts politikern med sju skott i centrala Moskva.

Kollegor och politiker fördömer mordet.

”USA uppmanar den ryska regeringen att utföra en ordentlig, opartisk och transparant undersökning och att se till att de skyldiga ställs inför rätta”, skriver Obama i ett skriftligt uttalande.

Enligt Riga-baserade nyhetssidan Meduza sköts Nemtsov ner mycket nära Kreml där han promenerade tillsammans med en kvinna. Han träffades av sju till åtta skott i huvudet, hjärtat, magen och levern. Han avled direkt.

Gärningsmannen avfyrade skotten från en rullande vit bil. Utredare säger att de har bilens registreringsnummer.

Kvinnan som Nemtsov promenerade med ska vara oskadd och tagits in till förhör av polis.

Nemtsovs partikollega bekräftar för nyhetsbyrån RIA Novosti att politikern är död.

– Tyvärr ser jag Boris kropp framför mig och en massa poliser, säger Ilya Yashin.

”Förlorat en kämpe”

Flera personer har uttryckt bestörtning och fördömt det brutala mordet.

USA:s president Barack Obama säger i sitt uttalande att Nemtsov outtröttligen kämpade för sitt land och för invånarnas mänskliga rättigheter.

”Jag beundrade Nemtsovs modiga hängivenhet i kampen mot korruptionen i Ryssland och uppskattade hans vilja att dela med sig av sina tankar med mig när vi möttes i Moskva 2009. Vi framför våra djupaste kondoleanser till Boris familj och till det ryska folket, som har förlorat en av de mest hängivna och vältaliga kämparna för deras rättigheter”, säger Obama.

Den tidigare schackmästaren Garri Kasparov, som var med och grundade proteströrelsen Solidaritet tillsammans med Nemtsov, har uttryckt sin bestörtning över mordet.

– Fruktansvärt att höra om det brutala mordet på min oppositionskollega sedan en lång tid tillbaka Boris Nemtsov. Skjuten fyra gånger, en gång för varje barn han lämnar efter sig, skriver Kasparov på Twitter innan uppgifterna om att sju skott avlossats blev kända.

Putin: en provokation

Ryssland president Vladimir Putin menar att mordet har en provocerande karaktär. Ryska nyhetsbyrån Interfax rapporterar att presidenten meddelat genom sin pressekreterare att mordet ser ut som en provokation, perfekt anpassad till dagen före en planerad oppositionsdemonstration på söndagen.

– Putin är tydlig med att mordet bär alla kännetecken för ett kontraktsmord och att det är extremt provokativt. Presidenten uttrycker sina djupa kondoleanser till Nemtsovs familj, säger Putins pressekreterare Dmitri Peskov.

Polisen i Moskva har upprättat en utredning gällande mord och användning av vapen. Flera vittnen ska finnas till skjutningen.

Mellan 1997 och 1998 var Nemtsov Rysslands biträdande premiärminister under Boris Jeltsin. Sedan 2010 har han varit en av fyra ledare för oppositionspartiet Partiet för folkets frihet.

Boris Nemtsov blev 55 år gammal.

Publisert: