Barnen flyr undan IS terror

1 av 15 | Foto: Reuters
Flyktingar nära den den Syriska gränsen nedanför Sinjarberget.
NYHETER

ERBIL/STOCKHOLM. Uttorkade, barfota och under dödshot.

Tusentals familjer flyr Sinjarberget i norra Irak för att undkomma terrorarmén IS - många är barn.

– Väldigt många söker skydd. Allt är bättre än Sinjar, säger Aftonbladets utsände Staffan Lindberg.

Sammanlagt 1,2 miljoner är på flykt efter terrororganisationen IS blodiga framfart i norra Irak. Rapporter från hjälporganisationer visar hur barn, barfota och utan tillgång till mat eller vatten, flyr undan svälten och våldet i de karga Sinjarbergen.

Aftonbladets team i staden Erbil vittnar om flyktingströmmar och ett förhöjt säkerhetsläge.

– Vi har passerat flera vägspärrar som den kurdiska militären peshmerga har satt upp. Vi har också passerat IS-flaggor. Det är ett väldigt spänt läge, säger Staffan Lindberg, Aftonbladets reporter på plats.

Situationen har förvärrats dramatiskt de senaste dagarna och antalet flyktingar har ökat med 200 000, många tillhör minoritetsgruppen yazidier.

– Lastbilar med flak fyllda av familjer, sannolikt yazidiska familjer, passerar oss hela tiden, andra flyktingar går till fots och tar skydd mot solen där de kan. Några går på måfå, söker efter sjukvård. Målet för många är att komma över gränsen till Turkiet, för att garanteras säkerhet.

Humanitär katastrof

Tusentals har lyckats fly till den kurdiska provinsen Dohuk men cirka 30 000 personer är fortfarande fast i Sinjarberget, där FN i dag börjat varna för en humanitär katastrof.

De hjälpinsatser som når berget räcker inte på långa vägar för att mätta alla flyktingar.

Några familjer har kunnat räddas med helikopter i en räddningsinsats på måndagen men tusentals barn tvingas fortfarande fly till fots nedför bergen. De som når flyktinglägren är utmattade efter att ha vandrat nedför berget utan tillgång till mat eller vatten.

– Vi har gått i dagar. Min syster dog och lämnade två barn efter sig. Vi fick lämna dem kvar, vi kunde inte hjälpa dem, säger en kvinna till BBC efter att ha anlänt till ett flyktingläger med sin familj.

Hittills ska 500 yazidier ha dödats av IS, rapporterar Reuters som hänvisar till en telefonintervju som gjordes med irakiska människorättsministern Mohammed Shia al-Sudani på söndagen. Några av offren, däribland barn, ska ha begravts levande i massgravar, enligt al-Sudani. Utmaningarna för humanitära hjälporganisationer är enorma och risken för folkmord ökar för varje timme, menar FN:s minoritetsexpert Rita Izsák.

”Chockerande och extrema”

På tisdagen varnade dessutom FN:s rapportörer för kidnappningar till följd av det rådande kaoset bland de tiotusentals flyende. Sammanlagt 1 500 kvinnor och flickor ska ha kidnappats.

”De här rapporterna är chockerande och extrema. De visar, väldigt tydligt, den totala avsaknad av mänsklighet hos dessa våldsverkare” sa rapportörerna.

Möjligheten att hjälpa de flyende i bergen är mycket liten, säger Jan Hallenberg, säkerhetspolitisk expert vid Försvarshögskolan.

– För att kunna stoppa det här på riktigt måste man gå in på marken. Samtidigt finns inget land som vill gå ner och riskerar att skjutas ned av tusentals i IS. Det är ett extremt läge och just nu ser jag inte praktisk möjlighet för att kunna ge hjälp i tid, säger han.

Han jämför situationen med de kemiska och biologiska bombnedfallen över staden Halabja, där 5 000 kurder gasades ihjäl av irakisk militär, under ledning av Saddam Hussein.

– Det här är ett extremt läge. Det brukar inte gå så här långt. Min fruktan är att hjälpen inte kommer nå fram i tid. Då kommer vi se tusentals döda inom kort.