S vinner i 4 av 5 frågor

NYHETER

Men de får fortfarande stryk i fyra av fem frågor, enligt den senaste mätningen från Aftonbladet/United Minds.

– Väljarna har bara högst förtroende för Alliansen vad gäller ekonomi, säger opinionsanalytikern Felix Åberg.

Alliansen ligger långt efter de rödgröna i flera opinionsmätningar.

Men i den senaste väljarbarometern från Aftonbladet/United Minds ökar svenskarnas förtroende för regeringen Reinfeldt.

I undersökningen har väljarna fått rangordna vilken regering - ledd av Moderaterna eller Socialdemokraterna - de har störst förtroende för i fem olika frågor.

– Den tydligaste trenden är att förtroendet för en M-ledd regering ökar i alla frågor, säger Felix Åberg, opinionsanalytiker på United Minds.

Minskar på ett område

Samtidigt är den enda frågan där de har högst förtroende ”En god ekonomisk utveckling i Sverige”.

Det är också den enda frågan där förtroendet för en S-ledd regering minskar.

– En S-ledd regering har mycket större förtroende på de andra fyra områdena, det vill säga jobb, vård och omsorg, utbildning samt miljö, säger Felix Åberg.

Kent Persson, Moderaternas partisekreterare, tycker ändå att resultatet är glädjande.

– Det här innebär ju att människor upplever att vi är garanten för att det ska finnas pengar till fler lärare i skolan, en förstärkt sjukvård, och en trygg förskola. Många inser också att i samma sekund som att det börjar slarvas med ekonomin, eller ställs ut stora löften som man inte kan genomföra, då leder det väldigt snabbt till nedskärningar, säger han.

Jobben viktigaste valfrågan

I mätningen har väljarna även fått ange vilken som är den viktigaste politiska frågan. Där kommer jobben först, följt av skolfrågan och sjukvårdsfrågan.

Något som glädjer Socialdemokraternas partisekreterare Carin Jämtin. 

 – De frågorna kommer upp i topp här och det är klart att det känns bra för mig som partisekreterare att vi har högst förtroende i de frågorna. Men det är fem veckor kvar nu av kampanjande för att också få fram våra förslag. Men kloka svenska väljare prioriterar det som är viktigast för att få Sverige bättre, säger hon.

Andelen svenskar som anser att utvecklingen i landet går åt fel håll minskar sedan förra mätningen. Dock är den gruppen fortfarande störst.

ARTIKELN HANDLAR OM