Föll från torn på läger – pojke skadad

NYHETER

En pojke i 15-årsåldern som deltog i ett scoutläger på Vässarön i Roslagens skärgård skadade sig allvarligt på tisdagen.

Pojken skulle klättra upp i ett torn – och föll då ner på berget under.

Han vårdas nu på sjukhus.

– Det är mig veteligen första gången det händer, säger Olle Alsen, ideell funktionär vid anläggningen.

Strax före klockan tolv på tisdagen larmades SOS Alarm om olyckan på Vässarön i Roslagens skärgård.

En pojke i 15-årsåldern som deltar i ett scoutläger som arrangeras på ön gick en äventyrsbana, ett så kallat trapperspår, tillsammans med sin scoutkår. I slutet av banan skulle deltagarna klättra upp i ett torn och åka linbana från det in i skogen.

Föll mot berget

Men när pojken skulle ta sig upp för trästegen hände något. Han ramlade mellan två stegpinnar – och föll mot stenklipporna under tornet.

– Han gick upp för stegen och så ramlade han genom stegen och rasade ner på berget som ligger under. Han fick väldigt ont i huvudet. Han slog i huvudet helt enkelt, berättar Valdemar Eriksson, ansvarig för lägeranläggningen, och fortsätter:

– Det som var så tur är att i den här patrullen så var en läkare med. Han kunde direkt hjälpa till och göra diagnoser och så vidare.

När Aftonbladet besöker anläggningen på tisdagseftermiddagen är linbanestationen avstängd.

Ön är full av barn och ungdomar som reser tält, springer över ängar och lagar mat på stormkök. Solen skiner mellan granarna när Valdemar Eriksson visar vägen till linbanetornet, som ligger på öns östra sida, ungefär en kilometer in i skogen från hamnen.

Aldrig varit med om liknande

Med när olyckan inträffade var Olle Alsen, som är ideell funktionär vid lägeranläggningen. Han berättar att han stod uppe i tornet, redo att ta emot pojken, som plötsligt föll ner genom stegen.

– När han kom halvvägs slant han på något sätt och föll av stegen. Han ramlade och slog sig helt enkelt, säger han och pekar på trästegen som leder upp till tornet.

Trots att Olle Alsen har arbetat vid anläggningen i närmare 40 år har han aldrig varit med om en liknande olycka.

– Det är mig veteligen första gången det händer. Att scouter har ramlat i den här turen, halkat på klippor och så, det har ju naturligtvis hänt. Det är nästan en del av det mänskliga livet att det inte är madrasserat överallt.

Förd till sjukhus

Pojken blev buren på bår från tornet och fördes sedan med båt till mitten av ön, där en ambulanshelikopter väntade. Under tisdagseftermiddagen uppgav sjukhuset att pojken har allvarliga, men ej livshotande, skador.

Vässarö tillhör Stockholms scoutdistrikt. Valdemar Eriksson berättar att scouter från både Sverige och andra länder kommer dit.

Ska utreda

Under lägret som pågår nu deltar barn och ungdomar mellan åtta och 16 år gamla.

Enligt uppgift ska flera ha blivit ögonvittnen till olyckan.

– Jag tycker att det är skittråkigt. Jag tycker att barnen här ska få ha roligt, ha spänning, umgås med varandra, lära sig av varandra, och då blir det här ett jäkligt tråkigt avbrott. Och så blir det fokus på en olycka och det är jättetråkigt, säger Valdemar Eriksson.

Han säger att man nu kommer att försöka utreda händelsen.

– Vi måste kika vad det kan bero på. Vi arbetar systematiskt med att motverka olyckor.

Valdemar Eriksson och Olle Alsen ser allvarligt på olyckan som inträffade.

– Vad vi har gjort som första steg är att vi har stängt av den tills vi har bestämt oss för vilka åtgärder vi behöver göra, säger Olle Alsen.